NETTARKIV

Vekker begeistring

16. jan. 2009 - 16:53

Selv om Microsoft fortsetter å hylle Vista som den store gaven til IT-verdenen, er det ingen hemmelighet at selskapet er skuffet over salget. Folk og bedrifter biter seg fast i XP og Microsoft har måttet forlenge livet til XP, ikke minst for at de nye netbookene, som selger som varmt hvetebrød skal ha et Windowsalternativ til Linux. Vista ville senket dem.

Men nå kommer Windows 7, Vistas veldig etterlengtede arvtaker. Kan Microsoft endelig ha laget et operativsystem som kan vekke varme følelser, som ikke er sinne?

Det ser lovende ut. Millioner av betakopier er ute hos brukerne og tilbakemeldingene er overraskende gode. Det hevdes til og med at Microsoft aldri har sluppet en så stabil betaversjon noen gang.

Det er kanskje ikke så rart at det ser lysere ut i operativsystemtunnelen. Windows 7 er i virkeligheten basert på Vista, men med en grundig overhaling i riktig retning. Vistabasen gjør at de aller fleste programmer og drivere virker uten problemer. Microsoft har latt kundene få stake ut kursen. Windows 7 har blitt til på basis av tilbakemeldingsprogrammer fra brukerne og de har vært flittige til å klage. For det første så klarer operativsystemet seg med mye mindre ressurser. Det betyr at det kan fungere på en netbook med bare en GB minne. Det gjør også at det trenger mindre prosessorkraft og henvender seg sjeldnere til harddisken. Det betyr høyere ytelse og vesentlig lengre batterilevetid.

Bedre grensesnitt

Brukerne merker nyheten allerede ved oppstart som går mye raskere. Ting skjer i parallell og ikke etter hverandre. Og selv om folk vil kjenne seg igjen har grensesnittet fått en kraftig overhaling til det bedre. Det er lett å se at Mac-en har vært en inspirasjonskilde og det er ingen dårlig modell. En ny oppgavelinje kombinerer og erstatter hurtigstartknappene og programmene som kjører. Systemoppgavene til høyre er fjernet. Endelig, etter alle år, er grensesnittet blitt konsistent noe som ikke minst kommer nye brukere til stor nytte. Det skal langt færre museklikk til å manøvrere rundt i Windows 7 enn i Vista og noen av forbedringen vil nok selv Apple misunne Microsoft.

Mindre plage

Et av de store irritasjonsmomentene i Vista var at Microsoft designet Vista for maksimal sikkerhet. Det har de lykkes med, men samtidig ble brukerne irritert fordi systemet ba om tillatelse til alt mulig. Det gjør ikke Windows 7 med mindre man ber om det og varsler bare når noe prøver å installere seg på maskinen. Da er det fornuftig med en opplysning fra systemet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.