PRODUKSJON

Veier og teller fisk

27. aug. 2003 - 14:09

Flatsetsund Engineering AS har gjennom flere år utviklet og perfeksjonert sitt system for telling og "veiing" (biomasse-estimering) av levende fisk, primært utviklet til bruk i brønnbåt.

Systemet er bygget opp rundt deres "veie-tellekasse", der de med videokamera og billedteknologi registrerer fisken som pumpes gjennom systemet.

Ved hjelp av egenutviklet programvare beregnes antall og størrelsestype fisk av en datamaskin. Slakteri og salgsavdeling får dermed umiddelbart etter innlasting i brønnbåt, beskjed om leveransens slik at salget kan starte. Produksjonsavdelingen får bedre planlagt drift, uten store overraskelser.

De to "tellekassene" har kapasitet opptil 200 tonn/time og veier/teller laks og ørret fra 0,4 til 20 kilo. Systemene kan leveres med fordelingsventil for båter med to brønner.

Men det er ikke nok å veie og telle, vannkvaliteten i merdene og tankene må holdes under streng kontroll. Flatsetsund Engineerings luftesystem - som brukes for tilføring av oksygen til vann - injiserer luft ved hjelp av en kraftig ejektor. Høy effekt gir høy grad av "knusing" av luftbobler og dermed god gassutveksling mellom luft og vann.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.