Veidirektøren kaller inn til krisemøte etter ny ulykkeshelg

Veidirektør Ingrid Dahl Hovland kaller inn til krisemøte etter at fire mennesker har omkommet i trafikkulykker denne helgen.

To 19-åringer omkom i en MC-ulykke i Gjesdal natt til søndag.
To 19-åringer omkom i en MC-ulykke i Gjesdal natt til søndag. Foto: Carina Johansen, NTB
26. juni 2022 - 18:51

Denne helgen har fire omkommet i trafikken – to på E6 i Bardu og to i en MC-ulykke på fylkesvei 450 Rage i Gjesdal. Så langt i juni er 14 drept i trafikken mot sju i hele juni i fjor.

– Jeg er opprørt over disse ulykkene. Dette er mye mer enn tall og statistikk. Det handler om mennesker og skjebner. Om familier og lokalsamfunn som blir berørt og preget, sier veidirektør Ingrid Dahl Hovland i en pressemelding.

Mandag vil Hovland ta initiativ til å samle en rekke aktører innen trafikksikkerhetsfeltet til et krisemøte.

– Den store norske trafikksikkerhetsfamilien må nå samlet i et felles krafttak. Vi må bryte denne nye trenden, sier Hovland.

Mange alvorlige ulykker

Våren og forsommeren i år har vært preget av mange alvorlige ulykker i hele landet. Det er tre ganger så mange dødsulykker i denne våren sammenlignet med i fjor.

Så langt i år viser foreløpige tall fra Statens vegvesen at 60 personer har omkommet på norske veier. For første halvår i fjor – til og med juni – var tilsvarende tall 31.

– Denne utviklingen må stoppes. Sommermånedene ligger erfaringsmessig høyt på ulykkesstatistikken. Det er en periode med mye trafikk, og farten er generelt sett også høyere. Dette gir større risiko for ulykker, sier Hovland.

– Trafikantenes atferd er mest avgjørende

Høy fart, uoppmerksomhet og trøtthet er medvirkende til over 40 prosent av de alvorligste ulykkene.

– Vi skal gjøre vårt. Men trafikantenes atferd på veiene er mest avgjørende. Mindre justeringer hadde reddet mange liv – fart, bilbelte og rus er årsakene som går igjen. Det er et stort ansvar å være sjåfør. Når du kjører bil så må det være hovedjobben, sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.