PROSJEKTER

Veidekke skal bygge om PP-krysset i Porsgrunn

Bypakkeprosjektet innebærer ny kryssutforming med sykkelbokser og bussprioritering.

PP-krysset i Porsgrunn.
PP-krysset i Porsgrunn. Foto: Google Maps
7. aug. 2019 - 15:40

Veidekke og Statens vegvesen undertegnet onsdag kontrakten om ombyggingen av det såkalte PP-krysset på fylkesvei 356 i Porsgrunn. Krysset ligger mellom PP-senteret og porselenfabrikktomta på vestsiden av Porsgrunnsbrua.

Kontraktssummen for ombyggingsarbeidene er knappe 44 millioner kroner inkludert merverdiavgift.

Da prosjektet ble lyst ut i vår, var Veidekke eneste tilbyder, og med et vesentlig høyere tilbud enn prisen Vegvesenet hadde anslått for arbeidene. Opprinnelig var tilbudet på like under 50 millioner kroner inkludert mva, mens Vegvesenets estimat var på drøyt 41 millioner.

Prosjektleder Brian Lund i Statens vegvesen sier til Veier24 at man har endt opp med en kontrakt på knappe 44 millioner kroner inkludert mva ved å ta ut en aktivitetspark for sykkel fra prosjektet, redusere omfanget av beplantning og vann og avløp, og kutte ut ca. 25 meter fortau som ikke har betydning for trafikksikkerheten.

Aktivitetsparken er imidlertid satt som opsjon i prosjektet, og kan bli tatt inn igjen hvis det viser seg å bli penger til overs.

Vil følge kostnadene nøye

PP-krysset er et av de såkalte Grønn lenke-prosjektene i Bypakke Grenland, og starter ved Moldhaugveien og fortsetter til Franklintorget på motsatt side av Porsgrunnsbrua.  

– Vi er veldig fornøyd med at vi nå kan komme i gang med byggingen. Dette er et prosjekt som har vært sterkt ønsket i befolkningen lokalt lenge, sier Lund i en pressemelding Bypakke Grenland sendte ut i forbindelse med kontraktsinngåelsen onsdag.

Statens vegvesen og Veidekke signerte i dag kontrakten for bygging av nytt PP-kryss i Porsgrunn. Fra høyre: Trond Helge Strandskogen i Veidekke, prosjektleder Brian Lund i Statens vegvesen og byggherrestøtte Anita Kjærvoll i Vegvesenet. <i>Foto:  Tor Arvid A. Gundersen, Statens vegvesen</i>
Statens vegvesen og Veidekke signerte i dag kontrakten for bygging av nytt PP-kryss i Porsgrunn. Fra høyre: Trond Helge Strandskogen i Veidekke, prosjektleder Brian Lund i Statens vegvesen og byggherrestøtte Anita Kjærvoll i Vegvesenet. Foto:  Tor Arvid A. Gundersen, Statens vegvesen

Totalt er det satt av 153 millioner kroner for alle de tre prosjektene som skal bygges i Grønn lenke mellom PP-krysset, via Franklintorget til Raschebakken.

–  Kostnadene vil bli fulgt svært nøye, slik at man kan få mest mulig for pengene. Derfor kan det bli aktuelt å kutte elementer også i de to neste prosjektene, sier Lund.

Arbeidene i PP-krysset vil starte opp så fort som mulig, og er planlagt sluttført innen skolestart i august neste år. Ombyggingen innebærer i følge prosjektsiden til Bypakke Grenland følgende grep: 

  • Ny kryssutforming med lyssignalregulering i PP-krysset , og sykkelfelt med sykkelbokser i alle armene av krysset.
  • Gatesnittet strammes opp og svingefeltene fjernes. Overflødig trafikkareal blir oppgradert til torg utenfor PP-senteret, og til parkarealer langs Linaaesgate.

Det gamle signalanlegget i krysset sluttet å virke for 10 år siden, og krysset oppleves i dag som uoversiktlig. Samtidig har krysset mye trafikk med flere busser. Det nye lyssignalanlegget vil gjøre det mulig å prioritere rutebussene gjennom lyskryssene i området.

I tillegg blir det langt bedre forhold for syklister.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.