ENERGI

Veidekke forårsaket fiskedød

Camilla Aadland
22. aug. 2005 - 15:47

Oppdrettsbiolog Jan Erik Røer plukket hundrevis av døde fisk fra bekken forrige uke, skriver Avisen Agder.

Nå tyder alt på at Veidekke står bak fiskedøden.

Veidekke er Statnetts og TenneTs entreprenør i forbindelse med arbeidet med strømkabelen mellom Norge og Nederland. Entreprenøren har rapportert om et uhell under håndtering av et giftig betongtilsettingsstoff. Alt tyder på at det er dette som har forårsaket fiskedød i Klevebekken, melder Statnett.

Ikke farlig for mennesker

Vannprøver tatt tre dager etter hendelsen er nå analysert av Høyskolen i Agder og sammenlignet med prøve tatt hendelsesdagen.

På bakgrunn av disse analysene sier NIVA (Norsk institutt for vannforskning) at det ikke lenger er noen akutt forurensning i bekken. Stoffet som trolig er årsaken til at fisken døde, har i den konsentrasjonen som var i vassdraget ikke uheldige effekter for mennesker. Stoffet er farligst for vannlevende dyr som puster med gjeller.

Beklager

Statnett beklager sterkt det som har skjedd, og håper at dette har vært en engangshendelse. Både vannprøver og død fisk blir nå analysert av NIVA.

Det arbeides også for å forbedre entreprenørens rutiner for at slike hendelser ikke skal kunne skje igjen, samtidig som det vurderes hvilke tiltak som kan gjennomføres for å bøte på skaden.

NorNed-kabelen vil bli 580 km lang og få en kapasitet på 700 megawatt (MW). Strømkabelen er et samarbeidsprosjekt mellom Statnett og nederlandske TenneT, og skal etter planen tas i bruk ved årsskiftet 2007/2008.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.