MILJØSERTIFISERING

Vegvesenet skjerper klima- og miljøkrav - krever ny sertifisering

Vegvesenet har vedtatt at alle prosjekter med en investeringsramme på over 200 millioner skal sertifiseres i tråd med Ceequal. Flere av etatens prosjekter er allerede sertifisert etter denne ordningen.

Utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik i Statens vegvesen.
Utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik i Statens vegvesen. Foto: Statens vegvesen
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
2. des. 2020 - 14:51

Gjennom det arbeidet som gjøres for klima og miljø i veiprosjektene, og de kravene som stilles i dagens kontrakter, oppfyller allerede Statens vegvesen mange av Ceequals vurderingskriterier.

Kravene til entreprenørene om gjennomføring av Ceequal-sertifisering av veiprosjekter vil bli innarbeidet i kontraktsmalene, og Vegvesenets krav og føringer i veiprosjekter må harmoniseres med Ceequals miljøkriterier.

– Vegvesenet har jobbet godt med klima og miljø i veiprosjekter i flere år. Nå strammer vi skruen noe, for å komme opp på Ceequal-nivå, sier utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik i Statens vegvesen.

Les også

– E16 var først ute

Utbyggingsdirektøren peker på at Vegvesenet er godt i gang med miljøsertifisering. Da strekningen åpnet for trafikk for om lag et år siden, var E16 mellom Bagn og Bjørgo i Valdres det første bærekraftsertifiserte veiprosjektet i Norge gjennom det internasjonalt anerkjente Ceequal-systemet.

– E16 var først ute. Om lag et halvt år senere åpnet vi OPS-prosjektet riksvei 3/25 mellom Løten og Elverum. Dette prosjektet oppnådde nest høyeste score, Whole Team Award – nivå Excellent. Entreprenøren på begge prosjektene var Skanska, sier Davik.

Statens vegvesen har i dag rundt 30 prosjekter i byggefase med kontraktsverdier på 200 millioner kroner eller mer.

Les også

Hva er CEEQUAL?

CEEQUAL (The Civil Engineering Quality Assessment & Awards Scheeme) er et internasjonalt miljøsertifiseringssystem for anleggsprosjekter der målsetningen er å gjøre dem mer miljøvennlige og bærekraftige. Dette er en tilsvarende ordning som BREEAM, som er utbredt i byggsektoren. Ceequal er en bransjestandard som skal stille enhetlige og forutsigbare miljøkrav til anleggsbransjen.

Sertifiseringsordningen omfatter et bredt spekter av miljøhensyn, fra klima og energiforbruk, via artsmangfold og kulturminner til forholdet til naboer og andre interesseparter. Ordningen krever at anleggsprosjektet vurderes opp mot et sett av miljøkriterier, og hvert kriterium krever framlegging av dokumentasjon på oppfyllelse. Vurderinger og dokumentasjonen skal gjennomgås og godkjennes av en godkjent tredjepart. Kriteriene kan brukes på de ulike fasene i et anleggsprosjekt, fra planfase via prosjektering til utbygging separat, eller på prosjektet som helhet.

Her blir tørrmuren i det som kalles Minesvingen i Stalheimskleiva bygd opp igjen i august 2021.
Les også

Vegvesenet: Trenger flere fagfolk som har dreisen på slegga

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.