Vegvesenet sa opp kontrakten - må betale IBM 172 millioner i sakskostnader

Samferdselsdepartementet er dømt til å betale 172 millioner kroner i vederlag til IBM for et bompengeprosjekt som ble avbrutt i 2015.

Erstatninfsbeløpet er 35 millioner kroner mer enn hva tingretten kom til. Beløpet omfatter også vederlag og forsinkelsesrente.
Erstatninfsbeløpet er 35 millioner kroner mer enn hva tingretten kom til. Beløpet omfatter også vederlag og forsinkelsesrente. Foto: Fredrik Hagen, NTB
NTB
18. okt. 2022 - 09:04

Det er 35 millioner kroner mer enn hva tingretten kom til. Beløpet omfatter også vederlag og forsinkelsesrente. Lagmannsretten kom i likhet med tingretten til at IBM har krav på erstatning med i overkant av 2,5 millioner kroner.

Videre er også IBM tilkjent sakskostnader for lagmannsretten med 36,8 millioner kroner, ifølge en pressemelding fra Borgarting.

Statens anke i saken ble forkastet av Borgarting lagmannsrett fredag.

– Vi må få tid til å gå gjennom dommen og kan ikke kommentere den før vi har gjort det, sier avdelingsdirektør Åge Jensen i Statens vegvesen til E24.

Skulle være ny IKT-løsning for bompenger

Grindgut skulle være en ny felles IKT-løsning for innkreving av bompenger. Til slutt ble løsningen så forsinket at Vegvesenet for sju år siden valgte å si opp kontrakten med IT-konsernet.

Prosjektet hadde en kostnadsramme på en halv milliard kroner. IBMs utviklingskostnader var planlagt å være om lag hundre millioner kroner.

Staten ved advokat Goud Helge Homme Fjellheim mente hovedårsaken til at prosjektet gikk galt, var at IBM undervurderte arbeidsomfanget og kompleksiteten i prosjektet.

IBM mente på sin side at hevingen av kontrakten var urettmessig – og at et økt omfang på prosjektet var den viktigste årsaken til forsinkelsene og problemene i Grindgut.

Departementet saksøkte IBM

For tre år siden saksøkte Samferdselsdepartementet IBM for mellom 240 og 325 millioner kroner. Søksmålet førte ikke fram i Oslo tingrett, og staten anket saken videre.

– Umiddelbart kan jeg si at vi er veldig fornøyd med resultatet, naturlig nok, men ikke så mye mer. Nå må vi sette oss inn i premissene, sier advokat Magnus Hellesylt, som har representert IBM.

Saken gikk for lagmannsretten over nesten fire måneder, fra 13. januar til 4. mai i år. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.