Vegvesenet lyser ut totalentreprise på rv 36 i Telemark

Oppdraget omfatter blant annet sprengning av cirka 250.000 kubikkmeter fast fjell langs Seljordvannet.

Den nye parsellen på riksvei 36 skal bygges langs Seljordvannet i Telemark.
Den nye parsellen på riksvei 36 skal bygges langs Seljordvannet i Telemark. Foto: Tor A. Gundersen, Statens vegvesen
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
24. jan. 2019 - 09:32

Statens vegvesen har valgt å lyse ut anbudskonkuransen som totalentreprise, det vil si at entreprenøren både skal prosjektere og bygge veien. Entrepriseformen har blitt brukt med gode erfaringer på ulike veiprosjekter, blant annet til bygging av riksvei 36 Slåttekås-Årnes i Midt-Telemark.

Skal stå ferdig i 2021

Etter planen skal valget av entreprenør være klart før sommeren, slik at arbeidet kan starte på ettersommeren. Veien skal være ferdig i juni 2021, sier Statens vegvesen i en pressemelding.

Langs Seljordsvannet er terrenget kupert, flere steder stiger fjellet stupbratt opp fra vannet. Slikt terreng er krevende å bygge ny veg i. Det er nødvendig å sprenge ut cirka 250.000 kubikkmeter fast fjell for å lage den regulerte veien i 8,5 meters bredde. Bygging av veien vil også kreve store fyllinger på cirka 230.000 kubikkmeter.

Terrenget gjør at dagens vei må stenges i lenger perioder fordi det er umulig å lage omkjøringsveier med en akseptabel ulykkesrisiko.

Ny vei vil redusere ulykkene

Gjennom å rette ut svinger og gjøre bakker slakere, er målet å redusere både utforkjørings- og møteulykker samtidig som det blir bedre for næringstrafikken å komme fram.

Stortinget har vedtatt at vegen skal finansieres gjennom bompenger med en kostnadsramme på 291 millioner kroner.

Den nye veien skal bygges i to parseller, hver tilnærmet 1,5 kilometer lange, på hver side av Sanden camping som ligger langs Seljordsvannet. I den opprinnelige planen var det regulert inn en tunnel på den ene parsellen. Høsten 2018 ble deler av veien regulert på nytt. I den nye planen er veilinjen lagt litt om og tunnelen erstattes med en fjellskjæring. Det vil være flere fjellskjæringer på strekningene.

LES OGSÅ: Nye Veier har bestemt hvem som skal bygge E6 mellom Kvål og Melhus

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.