NYHETER

Vegvesenet følger ikke egne krav

Statens vegvesen følger ikke sine egne krav til sikkerhetsgjennomgang og annen dokumentasjon på sine utbyggingsprosjekter, slår Vegtilsynet fast.

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
4. apr. 2013 - 11:23

Tilsynsrapporten er basert på tilsyn rettet mot Statens vegvesen Region øst i januar i år, og inneholder ifølge Vegtilsynets rapport fire avvik.

Tilsynssaken tok for seg 26 utbyggingsprosjekt fra og med 1.1.2009. Tilsynspart kunne dokumentere kvalitetsplan for 13 av 26 prosjekter. Kontrollplaner kunne dokumenteres i 11 av 26 prosjekter, overleveringsprotokoll i 19 av 25 prosjekter, mens ferdigstillelses-dokumentasjon ved overlevering kunne legges fram for 0 av 25 prosjekter.

Ingen av 26 utbyggingsprosjekt kunne dokumentere at avklarende dokumenter vedrørende trafikksikkerhetsgjennomgang var vedlagt ved overlevering.

 

Alt står i Håndbok 151

Det er Håndbok 151 som er styrende dokument for utbyggingsprosjekt, og i følge Statens vegvesen skal den være en sjekkliste «for å sikre riktig prosjekt- og utførelseskvalitet».

I følge Håndbok 151 skal Statens vegvesen i forbindelse med utbyggingsprosjekt blant annet utarbeide kvalitetsplaner, kontrollplaner, overleveringsprotokoll og ferdigstillelses-dokumentasjon ved overlevering.

 

Gir to råd

Basert på de fire avvikene, gir Vegtilsynet to tilrådinger i tilsynssaken.

For det første tilrår Vegtilsynet at Statens vegvesen Region øst gjennomfører tiltak for å sikre at de avvikene som er avdekket i rapporten ikke har medført at de utvalgte prosjektene inneholder trafikkfarlige forhold.

For det andre tilrår Vegtilsynet at Statens vegvesen Region øst gjennomfører tiltak som sikrer at de aktuelle kravene blir fulgt i framtidige prosjekter.

 

Må svare innen 3.mai

Statens vegvesen skal innen 3. mai 2013 komme med tilbakemelding på hvordan tilrådingene vil bli håndtert, sammen med en tidsplan for gjennomføring av eventuelle tiltak.

På bakgrunn av denne tilbakemeldingen vil Vegtilsynet vurdere videre oppfølging og lukking av tilrådingene.

Tilsynssaken er ett av flere tilsyn under temaet «Sikkerhetsstyring ved gjennomføring av utbyggingsprosjekt» i Vegtilsynets tilsynsprogram. For Vegtilsynet vil det å se på sikkerhetsstyring i utbyggingsprosjekter synligjøre i hvilken grad Statens vegvesen ivaretar krav om sikkerhet i riksveginfrastrukturen.

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.