NYHETER

Vegvesenet fjernet fredet blomst

Blomsten dragehode er fredet. Vegvesenet risikerer nå anmeldelse etter at de skal ha kantslått et felt med den sjeldne blomsten.

Dragehode – dracocephalum ruyschiana – er fredet. Jernbaneverket fikk tidligere i juli en millionbot for å ha giftsprøytet planten. Nå risikerer Vegvesenet anmeldelse for å ha kantslått et felt med dragehode. Foto: Thor Østbye/Statens naturoppsyn / NTB scanpix
Dragehode – dracocephalum ruyschiana – er fredet. Jernbaneverket fikk tidligere i juli en millionbot for å ha giftsprøytet planten. Nå risikerer Vegvesenet anmeldelse for å ha kantslått et felt med dragehode. Foto: Thor Østbye/Statens naturoppsyn / NTB scanpix Bilde: Thor Østbye/Statens naturoppsyn
30. juli 2013 - 09:45

Trondheim (NTB-Lars M. Hjorthol): Tidligere i sommer fikk Jernbaneverket en millionbot for å ha sprøytet et område med dragehode langs Dovrebanen. Dragehode har status som prioritert art etter Naturmangfoldloven.

Denne gangen er det Statens vegvesen som er den angivelige synderen. Fylkesmannen i Hedmark har bedt etaten om en nærmere redegjørelse etter at et felt med dragehode i Ringsaker ble meiet ned i kantslått i slutten av juni.

– Vi avventer redegjørelsen fra Vegvesenet før vi vurderer en eventuell anmeldelse, sier seniorrådgiver Hans Chr. Gjerlaug i fylkesmannens miljøvernavdeling til NTB.

– Dragehode er en prioritert art som det er forbudt å skade eller ødelegge. Millionboten til Jernbaneverket viser at ødeleggelse av prioriterte arter tas alvorlig, sier Gjerlaug.

Det var en grunneier i Ringsaker som varslet om kantslåtten i slutten av juni, som gikk hardt ut over en vekstplass med dragehode på hans eiendom.

 

Varsler

– Vegvesenet har gjort en stor jobb med å kartlegge forekomster av dragehode på sine eiendommer. Denne forekomsten på privat grunn var kanskje ikke med i Vegvesenets register. Men den ligger uansett inne i offentlig tilgjengelig registre, og Vegvesenet er forpliktet til å holde seg orientert, sier Gjerlaug.

Etter Fylkesmannens syn er kantslåtten i strid med forskriften om dragehode som prioritert art, skriver Fylkesmannen i Hedmark i et brev til Statens vegvesen, region øst. På grunn av ferieavvikling har Vegvesenet fått forlenget frist til midten av august med sin redegjørelse for hendingen.

 

Prøvesak

Økokrim ga i begynnelsen av juli Jernbaneverket og to andre selskaper til sammen 2 millioner kroner i bot for å ha giftsprøytet et område med dragehode langs Dovrebanen. Sprøytingen skjedde i fjor sommer.

Saken var den første kjennelsen for brudd på forskriften om prioriterte arter i Naturmangfoldloven, og gir dermed føringer for bøtenivået i lignende saker.

Jernbaneverket har fått forlenget frist til 20. august med å vurdere om de vil vedta boten, opplyser kommunikasjonssjef Trude Isaksen i Jernbaneverket til NTB. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.