TUNNELER

Vegvesenet etterlever ikke tunnelforskriftens krav om øvelser

Statens vegvesen har et styringssystem som ikke i tilstrekkelig grad sikrer etterlevelse av tunnelsikkerhetsforskriftens krav til øvelsesfrekvens. Det sier Vegtilsynet i en fersk tilsynsrapport.

Illustrasjonsbilde fra E6 Follotunnelen i 2009 da en trailer tok fyr og brant opp.
Illustrasjonsbilde fra E6 Follotunnelen i 2009 da en trailer tok fyr og brant opp. Foto: Erlend Aas, NTB
18. sep. 2023 - 10:49

Denne gang har Vegtilsynet undersøkt hvorvidt tunnelsikkerhetsforskriftens krav til øvelsesfrekvens er operasjonalisert og beskrevet i Statens vegvesens styringssystem på en slik måte at det sikres at forskriften etterleves.

I rapporten vises det til at Statens vegvesen har gjort flere tiltak knyttet til planlegging, gjennomføring og evaluering av øvelser i tunnel de senere årene. Men tilsynssaken har vist at det ikke er samsvar mellom de krav som stilles i tunnelsikkerhetsforskriften og Statens vegvesens interne krav.

Tallene over gjennomførte øvelser i 2022 og planlagte øvelser i 2024, både for øvelser i naturlig størrelse og for deløvelser, framstår som lave, konkluderer Vegtilsynet.

Dette er uavhengig av om de sammenliknes med krav i tunnelsikkerhetsforskriften eller tilsynsparts egen interne håndbok.

Vegtilsynet fant at Statens vegvesen har et styringssystem som ikke i tilstrekkelig grad sikrer etterlevelse av tunnelsikkerhetsforskriftens krav til øvelsesfrekvens.

Nå er Vegvesenet pålagt å komme med tilbakemelding på hvordan avviket vil bli håndtert, sammen med en tidsplan for gjennomføring. På bakgrunn av denne tilbakemeldinger vil Vegtilsynet så vurdere videre oppfølging.

Les også

Menon Economics: - Vi har fått mer for pengene enn vi ellers ville fått

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.