NYHETER

Vegpolitikk viktigere enn bane

Åtte av ti mener at vegpolitikk er viktig i årets valg, og at veg er viktigere enn bane. Det kommer fram i en nasjonal meningsmåling i forbindelse med høstens kommune- og fylkestingsvalg. Både kommune- og fylkespolitikere er på linje med folket.

Adm.dir Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet For Veitrafikkeen.
Adm.dir Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet For Veitrafikkeen.
Redaksjonen
27. aug. 2015 - 13:39

En undersøkelse som Norgesbarometeret og MMI har gjort på oppdrag for Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV), viser at hele 79 prosent av befolkningen mener at veg er meget eller ganske viktig for dem i valgkampen, mens 66 prosent nevner bane som et viktig eller meget viktig tema foran årets kommune- og fylkestingsvalg. Undersøkelsen viser også den samme prioriteringen blant kommune- og fylkespolitikere.– Det er svært gledelig at så mange velgere er opptatt av vegspørsmål. Undersøkelsen viser også at det enorme fokuset på skinnegående transport er skjevt i forhold til hva velgerne rundt om i landet er opptatt av, sier Øyvind Solberg Thorsen i OFV. Han tror det store vegforfallet, og det at Norge har et dårligere vegnett enn våre naboland, kan være en medvirkende årsak til at veg er så viktig for velgerne.

– Vegen er den viktigste transportåren for de aller fleste, og mer enn 85 prosent av persontransportarbeidet foregår på veg. Dette kan forklare at så mange er opptatt av veg.

Miljø og veg

Tallene i undersøkelsen viser også at veg er nesten like viktig som miljø for velgerne. Mens 86 prosent mener miljø er ganske eller meget viktig i valget, mener 79 prosent at veg er ganske eller meget viktig.

– Det er positivt at miljø er viktig for velgerne, men vi ser også at veg- og vegpolitikk er noe svært mange er veldig opptatt av. En forutsetning for en god miljøpolitikk krever satsing på klimavennlige veger, og null- og lavutslippsbiler, ikke bare fokus på bane og kollektivtransport. Her ser det ut til at velgerne er enige med oss, sier Solberg Thorsen, som håper politikerne ser at veger og biler også må være en del av løsningen i et grønt skifte.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.