Vegdirektøren: – Med 31,7 milliarder kroner holder Statens vegvesen trykket oppe

Men Statens vegvesen får over en milliard kroner mindre å bygge nye riksveger for til neste år.

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen.
Vegdirektør Terje Moe Gustavsen. Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
8. okt. 2018 - 10:50

Vegvesenets budsjett for drift og vedlikehold øker med 400 mill. kr til 6,7 mrd. kr som fordeler seg på 3,6 mrd. kr til den løpende driften og 3,1 mrd. kr til vedlikeholdet.

I en pressemelding fra Statens vegvesen slås det fast at økt sikkerhet i tunnelene er en hovedprioritet, og at det  i 2019 vil pågå arbeid i om lag 50 tunneler på riksveinettet. Kostnadene til tunnelutbedringen er om lag 3 mrd. kr i 2019, ifølge forslaget til statsbudsjett.

-  Dette er et budsjett der vi holder trykket på veiprosjektene vi har i gang, og får oppstart for fire store utbygginger, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Mer til OPS-prosjekter

Statens vegvesens budsjett for riksveginvesteringer foreslås for 2019 å være på 12,5 milliarder kroner. Det er 1,09 milliarder kroner mindre enn i år, og som er et tydelig signal på at stadig flere av store utbyggingsprosjekter blir overført til Nye Veier.

Til gjengjeld øker OPS-prosjekter, som også går over Vegvesenets budsjett, med 617 millioner kroner. Det omfatter i hovedsak omfatter forberedende arbeider på rv. 555 Sotrasambandet i Hordaland og E10/rv. 85 Tjeldsund-Gullesfjordbotn-Langvassbukt i Troms og Nordland.

Statens vegvesen skal starte opp to store vegprosjekter i 2019.  Det er E39 Betna-Vinjeøra-Stormyra i Møre og Romsdal og Trøndelag og rv. 5 Kjøsnesfjorden i Sogn og Fjordane.

Mer til rassikring

Det forelås i budsjettet døyt 1 milliard til rassikring på riksvegnettet, som er en økning på over 400 millioner kroner.

Til rassikring på fylkesveger foreslås det bevilget 776 millioner kroner, som er akkurat samme kronebeløp som i fjor. Det blir nok en post som mange lokalpolitikere vil forsøke å høyne når budsjettet skal behandles i Stortinget.

 Trafikksikkerhet

Nybygging, rehabilitering og vedlikehold bidrar til økt sikkerhet for trafikantene. 500 millioner kroner settes av for å utbedre punkter for å redusere møteulykker, utforkjøringer og påkjørsel av syklister og fotgjengere. 

Store midler til storbyene

Det er oppnådd enighet mellom stat og kommuner om bymiljøavtaler og byvekstavtaler i flere byområder, og over Vegvesenets budsjett sluses 660 millioner kr for å finansiere miljøvennlige transport i disse byområdene.

Bruer og ferjekaier

Vegvesenet skal øke vedlikeholdet av bruer og ferjekaier med 70 millioner kr til totalt 430 millioner kr. Rask oppretting av skader på kaiene er viktig for regelmessig drift av ferjene. Det er et stort behov for vedlikehold på mange eldre bruer.

Asfaltdekke

930 millioner kr settes av til vedlikehold av veidekker. Det er en økning på 30 mill. kr fra inneværende år. Om lag 90 prosent av riksvegnettet tilfredsstiller i dag kravet til spordybde og jevnhet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.