MOTOR

Vegbudsjettet: - Knall!

ASFALT: Denne biltypen liker nok forlsaget til statsbudjsett: Det blir mer vedlikeholdspenger til asfaltering!
ASFALT: Denne biltypen liker nok forlsaget til statsbudjsett: Det blir mer vedlikeholdspenger til asfaltering! Bilde: GM

Samferdselsministeren gir 14,85 mrd. kroner til vegformål.

6,77 mrd kroner er satt av til tilsyn, drift og vedlikehold. Etterslepet på riksvegnettet er 15 mrd kroner. Vegdirektør Søfteland kaller det et kjempebudsjett

Midlene til drift og vedlikehold er økt med drøyt 11 prosent, mens vegbevilgningene totalt er økt med 8,7 prosent fra 2006.

Trendskifte?

– Vi har nå fått et godt vedlikeholdsbudsjett og det ser ut til at situasjonen er i ferd med å snu, i hvert fall om slike budsjetter fortsetter, sier vegdirektør Olav Søfteland til Teknisk Ukeblad.

Men vegdirektøren er likevel ikke fornøyd. – Jeg er aldri fornøyd, sier Søfteland, som har fått det beste vegbudsjettet på 30 år.

Utsette nybygg?

Han vil ikke svare på om det fortsatt vil være aktuelt å utsette nybygging for å ta igjen etterslepet, slik som Region Vest vurderer å gjøre, men sier at deler av reparasjonene og oppgraderingen må tas av investeringsmidler.

– Vi har et stort behov for et bedre veivedlikehold. Etterslepet av vedlikehold som skulle vært utført er stort, beregnet til 15 mrd. kroner ved inngangen til 2007. Det mesate av dette må tas med investeringer. Med den utviklingen regjeringen nå legger opp til håper jeg vi snart kan klare å stoppe forfallet, sier Søfteland i en pressemelding.

Etterslep

De økte vedlikeholdsmidlene vil stort sett blir brukt til asfaltering og tilhørende utbedringsarbeid. Med 800 millioner kroner er det 200 millioner kroner mer enn hva som går til asfaltering i år.

– Etter fleire år med redusert standard for vegdekket vil dette budsjettforslaget føre til at den negative utviklinga no blir snudd, slik at det i 2007 vil vere mogeleg å kome i gang med å ta igjen etterslepet som gjeld vegdekket på riksvegane, seier samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.