KRAFT

Vedtok Ørskog-Fardal

VENTER FORTSATT: Dette er 132 kilovolts-kraftlinjen mellom Moskog og Grov i Sogn og Fjordane, som skal erstattes med Ørskog-Fardal, men fortsatt må vente litt. Statnett bestemte seg i dag for å begynne på delstrekningene nærmest endepunktene Ørsta og Sogndal.
VENTER FORTSATT: Dette er 132 kilovolts-kraftlinjen mellom Moskog og Grov i Sogn og Fjordane, som skal erstattes med Ørskog-Fardal, men fortsatt må vente litt. Statnett bestemte seg i dag for å begynne på delstrekningene nærmest endepunktene Ørsta og Sogndal. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
12. mai 2011 - 14:27

Statnett ønsker å komme raskt i gang med kraftlinjen Ørskog-Fardal og tok i dag investeringsbeslutning for to delstrekninger.

Det er linjen fra Ørsta til sørsiden av Hundvikfjorden i Bremanger og linjen fra Moskog i Jølster til Sogndal som bygges nå.

– Dette er et høyt prioritert prosjekt i Statnett, sier konsernsjef Auke Lont i en pressemelding.

Les også: – Ørskog-Fardal klar i 2015

Mye på vent

I Sogn og Fjordane står mye på vent. Vindparker og småkraftverk har fått konsesjon, men får ikke koblet seg opp til det overfylte elnettet før Ørskog-Fardal er ferdig i 2015. Mange saker står også i kø for behandling hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Denne ledningen er først og fremst avgjørende for at forsyningssikkerheten for strøm i Midt-Norge kan normaliseres. Men den vil også bli viktig for satsing på ny fornybar energi, for verdiskaping og samfunnsutvikling både i Midt-Norge og i Sogn og Fjordane, sier Lont.

Også Statoils testturbin for vindkraft er stoppet i påvente av nye kraftlinjer: Statnett sa nei til testturbin

Klar innen 2015

Statnett har ikke fått konsesjon på den midtre delen av strekningen ennå, men har likevel fattet en prinsippbeslutning om å bygge ut også denne.

– Med dette vedtaket kan vi starte anleggsarbeidet etter sommerferien. Vår fremdriftsplan innebærer at den nye ledningen settes i drift i 2015, sier Lont.

Statnett skal også utrede bruk av kabel på en strekning, men dette blir det neppe noe av dersom man skal rekke å bli ferdig i 2015: – Kabling gir utsettelse av Ørskog-Fardal

Linja koster mer

Velger man luftlinje hele veien vil kraftlinjen koste 4,5 milliarder kroner, høyere enn opprinnelig forutsatt. Men dette er et usikkert tall. Kontraktene er ikke inngått ennå.

Kraftlinjen er ifølge Statnett vesentlig endret fordi man skulle kunne ta inn ny kraftproduksjon i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Dette øker nytteverdien. Også miljøhensyn har gitt økt kostnad.

Flere saker om Ørskog-Fardal:

Statnett ber om raskt svar

Risikerer ekstrempriser til 2015

– Ørskog-Fardal første skritt

– Større inngrep enn istiden

Vurderer kabel i Ørskog

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.