OLJE OG GASS

Vedlikehold påvirker produksjonen stort

Problemene på Gullfaksfeltet har påvirket Statoils produksjon i negativ retning.
Problemene på Gullfaksfeltet har påvirket Statoils produksjon i negativ retning. Bilde: Statoil
Maiken Ree
4. mai 2011 - 09:52

I dag legger Statoil frem tallene for første kvartal i år, med 16 milliarder kroner i overskudd. Det er fem milliarder bedre enn samme kvartal i fjor, og det tredje beste kvartalsresultatet selskapet noen gang har lagt frem.

Samtidig varsler selskapet om at planlagte revisjonsstanser vil ha en stor påvirkning i andre kvartal i år, og vil føre til en lavere produksjon på rundt 100.000 fat oljeekvivalenter per dag i kvartalet. 70 prosent av dette forventes å være væske.

16 milliarder i pluss for Statoil

50.000 fat

– Totalt er revisjonsstansene estimert til å ha en negativ innvirkning på egenproduksjonen på om lag 50 tusen fat oljeekvivalenter (foe) per dag for året 2011, det meste væske, skriver Statoil i sin kvartalspresentasjon.

Informasjonssjef i Statoil, Jannik Lindbæk jr., sier revisjonsstansens innvirkning på produksjonen er som planlagt.

– Det er ingen dramatikk i dette. Andre kvartal går vi inn i sesongen for revisjonsarbeid, og det er en del av den operasjonelle planleggingen vår, sier Lindbæk til Teknisk Ukeblad.

Samme nivå

Statoil forventer at egenproduksjonen i 2011 vil være på omtrent samme nivå som i 2010, eller noe lavere.

Egenproduksjonen for 2012 forventes å øke med en vekstrate på rundt tre prosent, basert på faktisk egenproduksjon i 2010.

Produserer mindre, tjener mer

Produksjonsnedgang

Samlet bokført produksjon av væsker og gass i første kvartal 2011 var 1,765 millioner foe per dag, sammenlignet med 1,915 millioner foe per dag i samme kvartal 2010.

Nedgangen i produksjonen skyldtes ulike driftsmessige forhold både i Angola og norsk sokkel, knyttet til problemer på Gullfaks og Oseberg-feltene.

I tillegg bidro avtagende produksjon fra modne felt, innstilt produksjon i Libya og reduserte gassleveranser fra Shah Deniz-feltet i Aserbajdsjan til nedgangen.

Har ikke oversikt over kompetansen

Statoil brøt regelverket på Gullfaks

Gullfaksproblemene fortsetter i 2011

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.