NETTARKIV

Ved årskiftet

10. des. 2001 - 13:33

MØRKET OG KULDEN har senket seg over fedrelandet. Folk trekker innendørs og forbereder tradisjonelle julefeiringer. Varmen er skrudd til behagelig temperatur, og lyset står på til alle døgnets tider. Vi hygger oss med gløgg og godter når lukten av julemat og bakst siver rundt i huset.

Strømmåleren i sikringsskapet sviver rundt i hurtigtogstakt og enenrgiverkssjefene gnir seg i hendene, for nå settes nye salgsrekorder - både forbruk og pris er på topp. Folk flest lukker øynene og håper det er penger igjen på kontoen når regningen kommer en gang på nyåret.

De eneste som bekymrer seg er de som er ansvarlig for kraftnettet, for effekten som tas ut av nettet er på bristepunktet. Fire iskalde dager i romjula, og kraftkrisen kan være et faktum. Julen blir ikke helt den samme uten elektrisitet i huset.

I dette nummeret av Teknisk Ukeblad tar vi for oss fremtidens kraftproduksjon, for også regjering og Storting har forstått at Norge trenger mer energi. Samfunnet er ikke i stand til å husholdere og oppgradere slik at det ikke blir behov for ny kraft. Nærmere en milliard kroner er satt av til å forske på nye energiformer de nærmste årene. Derfor er det interessant å se hvor vi står og hva som planlegges i Norge som en av Europas ledende energileverandører.

Gass vil være en viktig faktor i Norge dette hundreåret. Norske miljøer er lite kjent med denne nesten uendelige kilden som energiform, enda vi eksporterer 600 GWh daglig i form av gass til Europa. Derfor er gasskraft og utviklingen av hydrogensamfunnet kjerneområder for norsk energiutvikling de kommende decennier. Det kan også være innen denne sektoren at Norge kan ha et naturlig konkurransefortrinn som sikrer sysselsetting og velferd i fremtiden.

Forhåpentligvis er Osama bin Laden tatt før jul. Så i stedet for å gruble over krigføring, stadig økende kraftpriser og el-avgifter og andre viderverdigheter, ønsker jeg alle våre lesere og forretningsforbindelser en riktig god jul og et godt nytt år. Selv skal jeg feire den hjemme foran peisen med gode bøker og se på hopprenn på TV-en.

La freden senke seg over oss som snøen over landskapet.

Fire iskalde dager i romjula, og kraftkrisen kan være et faktum. Julen blir ikke helt den samme uten elektrisitet i huset.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.