KRAFT

Vattenfallsjef skal vurdere sjøkabel

FIRE UTVALG: Olje- og energidepartementet presenterer i dag mandat og sammensetning av fire utvalg som skal stå for en uavhengig gjennomgang av sjøkabelalternativet i Hardanger.
FIRE UTVALG: Olje- og energidepartementet presenterer i dag mandat og sammensetning av fire utvalg som skal stå for en uavhengig gjennomgang av sjøkabelalternativet i Hardanger. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
31. aug. 2010 - 12:15

Olje- og energidepartementet presenterer i dag mandat og sammensetning av fire utvalg som skal stå for en uavhengig gjennomgang av sjøkabelalternativet i Hardanger.

– Vi setter ned fire utvalg, som vil sikre en fornyet, uavhengig og grundig gjennomgang av sjøkabelalternativet, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding. Statråden har pressekonferanse i Bergen i dag.

Olje- og energiminister Terje Riis Johansen da han snakket om den planlagte kraftlinja gjennom Hardanger til en forsamling i Øystese forrige uke. Onsdag kveld møter han medlemmene i Hardangerrådet for å diskutere den videre prosessen med gjennomgangen av sjøkabelalternativet.
– Vi setter ned fire utvalg, som vil sikre en fornyet, uavhengig og grundig gjennomgang av sjøkabelalternativet, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding. Statråden har pressekonferanse i Bergen i dag. TRAVEL: Olje- og energiminister Terje Riis Johansen da han snakket om den planlagte kraftlinja gjennom Hardanger til en forsamling i Øystese. I dag holder han pressekonferanse i Bergen. Scanpix

Høringsmøte

I etterkant av konsesjon gitt 2.juli til å bygge luftledningen Sima-Samnanger, har Regjeringen tatt initiativ til denne eksterne gjennomgangen av sjøkabelalternativet. Utvalgene skal være ferdige innen 1. februar 2011.

– Departementet vil avholde høringsmøte for alle de involverte lokale og regionale instanser 10.februar 2011, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Regjeringen inviterer også Hardangerrådet og andre berørte kommuner til dialog underveis i denne prosessen. Alle utvalgene skal ha egne kontaktmøter med de berørte kommunene. Kommunene inviteres også til å diskutere den endelige utformingen av den vedtatte traséen.

De fire utvalgene er:

Utvalg 1

 • Skal vurdere tekniske, økonomiske, miljømessige og andre relevante forhold knyttet til en sjøkabelløsning
 • Leder: Fredrik Rüter, sjef for Grid Connections i Vattenfall Power Consultant.
 • Øvrige medlemmer: Inga Bruteig (Forskningssjef NINA), Kari Sletten (Forsker NGU), Vigeir Bunæs (Operasjonsleder, Install It)


Utvalg 2

 • Skal vurdere virkninger for kraftsystemet ved kabling
 • Leder: Professor Göran Andersson, Direktør for EEH-Power Systems Laboratory i Zürich.
 • Øvrige medlemmer: Arne Torstein Holen (professor NTNU), Liisa Harla (professor, Universitetet i Helsingfors)


Utvalg 3

 • Skal vurdere konsekvensene av at en eventuell sjøkabel vil ta lenger tid enn en luftledning
 • Leder: Professor Fridrik Baldursson ved School of Business, University of Reykjavik.
 • Øvrige medlemmer: Olvar Bergland (1. amanuensis, UMB), Cathrine Hagem (Forsker (dr.polit), SSB)


Utvalg 4

 • Skal vurdere amfunnsøkonomiske virkninger av sjøkabelalternativet
 • Leder: Professor Arild Hervik ved avdeling for økonomi, informatikk og samfunnsfag ved Høyskolen i Molde.
 • Øvrige medlemmer: Ann Lisbet Brathaug (seksjonssjef, SSB), Kåre Petter Hagen (professor NHH)
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.