KRAFT

– Vattenfall vil selge det svenske elnettet

50 milliarder kroner kan Vattenfalls strømnett være verdt. (Illustrasjonsfoto)
50 milliarder kroner kan Vattenfalls strømnett være verdt. (Illustrasjonsfoto) Bilde: Trond Isaksen/Statnett

Svensk TV 4 har fått tilgang til et internt styredokument som viser at Vattenfall regner med å innkassere nærmere 50 milliarder svenske kroner på et slikt salg.

Vattenfall regner med å finne en kjøper innen utgangen av året, og selskapet håper å kunne sluttforhandle kontrakten senest neste høst, går det fram av dokumentet.

Vattenfalls konsernsjef Lars G. Josefsson ivrer mest for salg, men han skal ha møtt motstand fra andre i konsernledelsen.

Ingen kommentar

Nærmere 850.000 svenske husstander er i dag koblet til Vattenfalls elektrisitetsnett, som består av kraftledninger, kabler og stolper.

Det svenske næringsdepartementet ønsket tirsdag kveld ikke å kommentere Vattenfalls salgsplaner.

– Vi kommenterer ikke dette. Det er opp til selskapet å svare på spørsmål. Vattenfall kommer med ytterligere informasjon om kort tid, sier departementets pressetalskvinne Johanna Martin.

Hun bekrefter at det tirsdag kveld var kontakt mellom departementet og Vattenfalls ledelse, men vil ikke utdype dette.

Ikke avgjort

Vattenfall sendte rett før midnatt ut en pressemelding der de benektet at det er fattet beslutning om å selge elnettet i Sverige, men kommenterte ikke opplysningene om at selskapet skal ha planer om å gjennomføre et slikt salg.

– Et selskap av Vattenfalls størrelse vil alltid vurdere inntektene, men noen beslutning om å selge nettet er ikke fattet, sier konsernets kommunikasjonssjef Mark Vadasz.

Han vil ikke kommentere eksistensen av styredokumentet TV 4 hevder å være i besittelse av.

– Jeg gjentar: Det er ikke fattet noen beslutning om å selge nettet eller investere i kjernekraft i Storbritannia, sier Vadasz.

Krever svar

Opposisjonen i Sverige reagerer sterkt på meldingene om Vattenfalls angivelige salgsplaner.

– Dersom disse opplysningene stemmer, er det fullstendig uakseptabelt. Elnettet er en viktig del av landets infrastruktur og spørsmålet må derfor legges fram for Riksdagen, sier sosialdemokratenes næringspolitiske talsmann Tomas Eneroth.

– Både næringsminister Maud Olofsson og Lars G. Josefsson må forklare om det er noe i disse opplysningene, sier han

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.