DATATELE

Varsler strengere pirat-kopikontroll

Mona Sprenger
16. okt. 2006 - 13:12
Vis mer

– Regjeringen er opptatt av at norske regler ikke skal være slappere enn i andre land, som det er naturlig å sammenligne seg med, forsikrer Axelsen.

Vil starte arbeidet raskt

Finansdepartementet arbeider nå med en ny lov om toll og vareførsel, som skal erstattes gjeldende tollov fra 1966. Her vil regjeringen skjerpe regelverket som omhandler lovverket rundt import og salg av falske merkevarer.

– Vi ønsker at lovendringene skal være gjennomførbare og venter nå på tilbakemelding blant annet fra Toll- og avgiftsdirektoratet. Vi ønsker å starte arbeidet så raskt som mulig, sier Axelsen, som ikke kan si når det nye regelverket vil trå i kraft.På linje med EU

Tall fra EU viser at piratkopieringen bare siden 1998 har økt med 1000 prosent. EU har satt problemstillingen høyt på dagsorden og skjerpet lovverket. Samtidig er Norge er kritisert av blant andre Verdens Tollorganisasjon for å være et transittland for piratkopier som sendes videre til EU. I dag får man i Norge maksimalt tre måneders fengsel og en bot for brudd på merkevareloven.

– Regjeringen ønsker at det norske regelverket skal være på linje med EUs. Det er viktig at regelverket ikke blir svakere, selv om utformingen blir annerledes, sier Axelsen.

I forslaget til ny lov om toll og vareførsel, som ble sendt ut i januar ble ikke denne problematikken nevnt med ett eneste ord. Dette ble påpekt i høringsuttalelsen fra både Justis- og politidepartementet og NHO.På tide

Thomas Rukin, partner i det Oslo-baserte advokatfirmaet Storeng, Beck og Due Lund hilser de varslede regelendringene velkommen. Advokatfirmaet representerer i alt 10 merkevareprodusenter.

– Dette er på tide. Norge har utviklet seg til å bli en frihavn i Europa. Det norske tollvesenet gjør en utmerket jobb, men har likevel blitt akterutseilt i forhold til tollvesenet i andre europeiske land. Det er fordelaktig med et nytt regelverk, sier Rukin, som også er opptatt av at norske myndigheter setter en stopper for at forbrukere lovlig kan importere piratkopier.

– I sommer har flere nordmenn på ferie i Europa blitt kraftig bøtelagt for å ha kjøpt piratkopier. Bør kjøp av piratkopier straffes på samme måte i Norge?

– Ja. Det er en utvikling som også vil komme hit, mener Rukin.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.