ENERGI

Varsler krig om gasskraft

OPPGITT: LO-boss Roar Flåthen er oppgitt over de norske oljeselskapene Statoil og Hydros holdning til verdiskaping med gass i Norge. - De må byttes ut som eiere i Naturkraft, sier han.
OPPGITT: LO-boss Roar Flåthen er oppgitt over de norske oljeselskapene Statoil og Hydros holdning til verdiskaping med gass i Norge. - De må byttes ut som eiere i Naturkraft, sier han. Bilde: Ingeniørforlaget
Anders J. Steensen
6. nov. 2003 - 10:02

For 3 ½ år siden ble Bondeviks første regjering kastet på grunn av gasskraftsaken.

Siden den gang har det vært grønt lys for å bygge tre gasskraftverk i Norge uten CO 2-håndtering. Men lite har skjedd. Eierne har innsett at lønnsomheten er for dårlig.

- Den langsiktige prisen for elektrisk kraft er for lav til at det er lønnsomt å bygge gasskraftverk. Vi tjener langt mer på å selge gassen til et kjøpevillig marked i Europa, sier direktør for Hydro olje og gass, Tore Torvund.

Denne holdningen opprører LO-boss Roar Flåthen.

- Dersom eierne ikke er interessert i å få bygget ut kraftverkene, må vi få inn nye eiere. Det er for ille at statlig eide selskaper som Statoil og Hydro ikke er interessert i å utnytte gassen i Norge, sier han.

Med dagens gasspriser er gasskraftverkene lønnsomme. En gjennomsnittlig kraftpris på 30 øre per kWh gir god fortjeneste for eierne når innkjøpsprisen for gass er i underkant av 7 øre pr. kWh.

Flåthen mener at de modellene som statens egne selskaper legger til grunn for sine lønnsomhetskrav ikke er til fordel for Norge.

- Jeg er irritert på regjeringen som ikke gjør noe med dette. Det er for ille at både olje- og energiministeren og næringsministeren sitter med hendene i fanget uten å foreta de nødvendige grep for å starte de vedtatte utbyggingene.

- Jeg håper inderlig at ny styreleder og konsernsjef i Statoil har ideer om å utvikle Norge industrielt. Dagens holdning er en katastrofe for industriutvikling i Norge, sier Flåthen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.