MOTOR

Varsler høyere bilavgifter

Finanskomitéens leder Torgeir Micaelsen (Ap) vil avgiftslegge andre biler hardere nå som det blir flere miljøbiler.
Finanskomitéens leder Torgeir Micaelsen (Ap) vil avgiftslegge andre biler hardere nå som det blir flere miljøbiler. Bilde: Scanpix
15. des. 2009 - 07:15

Biler større enn en standard Passat vil bli ilagt en luksusskatt, ifølge Aps Torgeir Micaelsen, som leder finanskomiteen.

I tillegg vurderer regjeringen avgifter på bruk av bil for å kompensere for tapet, skriver Dagens Næringsliv.

Mindre avgifter

Så langt i år har staten fått inn vel 3,8 milliarder kroner mindre i motorvognavgifter enn til samme tid i fjor. Noe av nedgangen kan forklares med lavere bilsalg, men det faktum at nye norske biler har fått vesentlig lavere CO2-utslipp, fører til at statens avgiftsinntekter, provenyet, går betydelig ned.

– Dette bekymrer meg litt. Slik velferdsstaten utvikler seg, trenger vi hver eneste kroner vi kan få til barnehager, helse og omsorg. Og vi skal opprettholde provenyet på bilavgiftene. Men jo bedre teknologien blir, desto mer krevende blir det å kreve inn penger, sier Micaelsen til avisen.

Det betyr innstramminger og økte avgifter.

Luksusskatt

– Vi må stramme til, og resultatet blir at «Standard-Passaten» blir dyrere. Bilder større enn dette blir ilagt en lukussskatt, sier Micaelsen.

Teknologirådet, som har satt sammen en ekspertgruppe som har sett nærmere på miljø- og bilavgifter, mener det må utredes flere måter å avgiftsbelegge bilbruken på. En mulighet er å innføre GPS-overvåking av bilbruken, slik det er foreslått i Nederland.

CO2-utslippet fra den norske personbilparken utgjør rundt 9 prosent av det samlede utslippet i Norge. I det norske klimaforliket er målet å senke CO2-utslippet her i landet med 25 prosent innen 2020.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.