NYHETER_BYGG

Varsler før det singler

Ideen tok form i hodet på en lokal Petter Smart hos vindusprodusenten NorDan.

Tanken var å få varsling tidligst mulig, aller helst mens innbruddstyven ennå befinner seg på utsiden av huset. Dermed kan folk slippe den meget frustrerende opplevelsen å bli vekket av en maskert mann inne på sitt eget soverom.

- De trodde vel knapt ideen kunne realiseres, men tok likevel kontakt med oss, sier prosjektleder Volker Hauenschild hos Vestfold Engineering.

Dermed begynte snøballen å rulle. Vestfold Engineering fikk utviklingsoppdraget, og for et halvt års tid siden kunne de presentere en ferdig demonstrasjonsmodell. Konseptet ble også vist på Bygg Reis deg, hvor mottagelsen ifølge Hauenschild var overveldende.

Settes i produksjon

- Nylig ga NorDan oss også i oppdrag å utrede industrialisering og gjennomføre tilrettelegging for produksjon. Det ligger i kortene at vi da snakker om svært store serier. Produksjonen vil trolig foregå i utlandet, uten at dette ennå er avgjort, sier Hauenschild.

Han har nylig vært på rundreise i Østen, og flere alternative produsenter står klare til å sette i gang så snart klarsignalet gis.

- Vi er i konkrete forhandlinger med en samarbeidspartner som vil ta seg av både produksjon og markedsføring, sier administrerende direktør Tore Rasmussen hos NorDan AS. Han bekrefter at produksjonen i så fall vil foregå i Østen.

- Vi håper at produksjonen vil være i gang i løpet av noen få måneder. Dersom konseptet slår an også utenfor Norge, kan det bli store serier. Men vi velger foreløpig å ha et realistisk forhold til utviklingen. Men potensialet for denne type trådløs sikring er meget stort, i teorien nærmest ubegrenset, sier han.

Mye norsk

Vestfold Engineering har i tillegg til egen innsats i utviklingsarbeidet også trukket veksler på Sintef og Rogalandsforskning. Chipcom har utviklet radiokretsen som sørger for den trådløse overføringen av alarmsignalet til den sentral overvåkingsenheten.

En annen sentral komponent er et akselerometer fra Sensonor. Dette spenner over et meget stort frekvensspekter. Ved hjelp av innprogrammerte gjenkjennelsesalgoritmer for ulike typer hendelser gir enheten ikke bare en enkel alarm om at noe er galt, men også beskjed om hva som er galt.

- Dette er kanskje det mest unike med dette produktet. Sensoren skiller mellom forsiktig banking på ruten, om det er en ball som treffer feil mål, eller om det er en tyv som forsiktig forsøker å lirke ut ruten etter å ha skrudd av festelistene. Glasskjæring blir også avslørt, sier Hauenschild.

Alltid på

På denne måten blir antall falske alarmer betydelig redusert. Dessuten trenger ikke beboerne hele tiden huske på å slå på alarmen. Den er alltid på. Takket være moderne strømbesparende elektronikk vil batteriene vare i årevis.

I den sammenheng er det også vel å merke seg at denne sensoren kan brukes til nesten alle mulige typer varsling.

I prototypen er det lagt inn muligheter for brannvarsling og detektering av uønsket vann. Til og med i enøk-sammenheng kan produktet brukes. Hvordan? Hotellgjester har en lei tendens til å forlate hotellværelset med vinduet på vidt gap midtvinters. Men sensorer i vinduet er det en smal sak for resepsjonen å kontrollere dette når gjesten sjekker ut.

Trådløst

Hauenschild presiserer at det endelige produktet vil se annerledes ut enn dagens demonstrasjonsmodell. - Den vil være mindre, men den skal være synlig fra utsiden av vinduet. Tyvene skal vite hva de står overfor, sier han.

Radiosenderen sørger for trådløs kommunikasjon til en sentral overvåkingsenhet. Hver sensor har sin egen identitet slik at man vet hvor alarmen kommer fra. Dersom noen ekstra lure tyver prøver seg med radiojamming, er sensoren også forberedt på dette og varsler øyeblikkelig.

Her er det signalprosessering og evaluering på mange nivåer. I så måte er det mye nytt i forhold til eksisterende alarmer.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.