OLJE OG GASS

Varsler dobling av gassprisen

Gassledning. Gass. Rør. Russland. Ukraina.
Gassledning. Gass. Rør. Russland. Ukraina. Bilde: Scanpix\Reuters
2. jan. 2009 - 10:45

Etter Ukrainas avvisning av tilbudet om gass til 250 dollar per 1.000 kubikkmeter, vil Gazprom kreve den europeiske markedsprisen på 418 dollar per 1.000 kubikkmeter, sa Gazproms direktør Alexej Miller torsdag.

Den gamle leveranseavtalen utløp ved årsskiftet, og torsdag formiddag kunngjorde den russiske energigiganten Gazprom at leveransene til nabolandet har stanset.

Stengt

– Vi har helt og holdent stengt våre leveranser av naturgass til Ukraina, sa en talsmann for Gazprom ved 10-tiden lokal tid. Han understreket samtidig at gassleveransene til Europa fortsetter som normalt.

Gazprom legger all skyld og ansvar for gasskuttet på ukrainske myndigheter.

– Vårt inntrykk er at politiske krefter i Ukraina ønsker en gasskonflikt mellom våre to land, sier Gazprom-sjef Alexej Miller.

Partene har ikke klart å bli enige om en ny avtale. Blant stridsspørsmålene er nye priser og gammel gjeld.

EU og USA

EU, som mottar en femdel av gassen sin fra Russland via rørledninger som krysser Ukraina, oppfordret partene til nye forhandlinger for å løse konflikten.

EU sa også at Russland må innfri alle avtaler og forpliktelser.

Energiselskaper i Tyskland, Frankrike, Romania og Østerrike opplyste torsdag at de ikke har registrert noen nedgang i leveransene.

USA ber Russland og Ukraina komme til enighet om en ny avtale slik at gassleveranser til Ukraina kan gjenopptas så fort som mulig.

Det hvite hus’ talsmann Gordon Johndroe oppfordrer på vegne av president George W. Bush begge parter til å ta hensyn til de humanitære konsekvensene et kutt av gassleveringene vil få.

– En forutsigbar strøm av energi til Ukraina og resten av Europa på markedsbaserte betingelser er helt essensielt for stabilitet i det regionale og globale energimarkedet, sier Johndroe.

Ikke bønnhørt

Russland har lenge truet med å stanse gassleveransene til Ukraina dersom ikke Kiev inngår en ny kontrakt med russerne og betaler en gjeld på 2 milliarder dollar.

Onsdag kveld brøt forhandlingene sammen, og Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko avviste russernes tilbud om gass til 250 dollar per 1.000 kubikkmeter. Men i et nytt utspill har Ukrainas statlige energiselskap Naftogaz tilbudt en pris på 235 dollar.

Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko og statsminister Julia Timosjenko har i en felles uttalelse bedt Russland om å fortsette forhandlingene uten å stanse leveransene, melder nyhetsbyrået Interfax Ukraina.

Men denne bønnen ble altså ikke hørt.

Les også: - Pass på russerne

Brev

Tidligere på onsdag henviste Gazprom til et brev som skal ha inneholdt en trussel fra Ukrainas statlige gasselskap Naftogaz om å stoppe gassleveransene til Europa dersom Gazprom la hindringer i veien.

– Vi er i en situasjon der gassleveransene til Vest-Europa er i fare. Dette kan ikke beskrives som annet enn utpressing, sa visestyreleder i Gazprom, Aleksandr Medvedev.

Innholdet i brevet er imidlertid ikke bekreftet. Ledelsen i Ukraina har hittil sagt at landet garanterer Russlands transport av gass gjennom landet, men bare beskyldningene om det omtalte brevets innhold var nok til at tonen mellom de to landene ble ytterligere skjerpet.

Russlands statsminister Vladimir Putin sier at reduksjon av russiske gassleveranser til Europa vil medføre «en helt ny situasjon med svært alvorlige konsekvenser for transittlandet».

2005 og 2006

Dagens krise ligner på krisen i 2005 og 2006, som førte til at Gazprom kuttet leveransene til Ukraina.

Det førte igjen til at Ukraina forsynte seg av den gassen som var ment for Europa, som på sin side førte til gassmangel i EU.

I år har imidlertid ukrainske og europeiske myndigheter sagt at de har bygget opp reserver som skal holde hele vinteren.

Les også: Gazprom signerer atomavtale

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.