NYHETER_BYGG

Varmt forhold på gulvet

Joachim Seehusen
20. sep. 2005 - 10:40
Vis mer

Det nye gulvvarmesystemet er resultat av et intenst utviklingsarbeid mellom kabelprodusenten Nexans og Hunton, som er mest kjent for sine trefiberplater.

Nexans ønsket et produkt for tørre gulv i tillegg til kablene som blir støpt inn.

– Vi fant Hunton, bedriften passet som hånd i hanske, omtrent samme størrelse som oss, helnorsk og kjent merkevare. Da vi tok kontakt viste det seg at de satt og ventet på noen som oss, forteller Tommy Pedersen, fabrikksjef hos Nexans på Langhus i Akershus.

Jens Andersen, fabrikksjef på Hunton på Gjøvik, er like begeistret over samarbeidet.

Automatisk produksjon

– Vi hadde allerede et produkt for vannbåren varme og var på utkikk etter noen med kompetanse på el-varme. Allerede etter få samtaler var de to bedriftene i gang i mars måned, nå er prototypen klar og automatisert produksjon starter rett etter årsskiftet.

– Utvikling av nye produkter går sjelden så raskt?

– Alle komponentene var allerede i produksjon, det var mer snakk om å velge rett kombinasjon og utvikle egnet produksjonsutstyr, forteller Andersen.

Teknisk utfordring

I de 8mm tykke lyddempende platene blir det frest ut langsgående og tverrgående spor til varmekablene. Deretter monteres en aluminiumfolie som skal spre varmen.

I forretningen vil forbrukeren møte pakkeløsninger med ferdige plater og kabelruller. Når platene er lagt kan kablene legges i ferdige spor og elektrikeren behøver ikke gjøre annet enn den endelige koblingen. Nå er gulvet klart for parkett eller annet belegg som kan legges rett på Huntonplatene.

Hovedutfordringen har vært å feste aluminiumfolien til fiberplaten. Løsningen ble aluminiumfolie armert med en netting av papir, laminert med plast. I produksjonen hos Hunton blir aluminiumen rullet ut over fiberplatene, og ned i de langsgående kabelsporene.

Andersen vil ikke ut med detaljer om denne prosessen. – Vi har fortsatt kontakt med to forskjellige produsenter av folien, og forsøk pågår nå i Finland og Holland. Vi vurderer også patentering av denne delen av prosessen.

Skreddersydd produksjonsanlegg

Intek Engineering på Raufoss jobber sammen med Hunton for å utvikle en helautomatisert produksjonslinje. – Vi ville ha lokal kompetanse. Det finnes ingen ferdige produksjonsmaskiner på markedet.

Når automatisert masseproduksjon begynner, skal kapasiteten være 100.000 m 2 per år med ett skift. Platene er i første omgang rettet mot forbrukermarkedet og vil bli solgt i dimensjon 590 x 790 mm. For nybygg kan 600 x 1800 mm være et alternativ.

Samarbeid er tingen

Både Tommy Pedersen i Nexans og Jens Andersen hos Hunton karakteriserer samarbeidet som en typisk vinn-vinn-situasjon. To omtrent like store norske industrilbedrifter med ulike produkter finner hverandre. Resultatet er et nytt produkt for Hunton og (forhåpentligvis) økt salg av varmekabler for Nexans.

– Jeg er overbevist om at norsk industri har mye å vinne på økt samarbeid. Hos oss legger vi vekt på å være åpne for nye ideer, så de som har noen får bare melde seg, sier Pedersen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.