ENERGI

Varmere vær ga økt snøsmelting og mer vann i magasinene

Fyllingsgraden i vannmagasinene er nå nesten 40 prosent, noe som er over medianen på denne tiden av året, men i Nord-Norge er den langt under.

Dette bildet er fra Vatnedalsvatn, det største magasinet i Otravassdraget, i august 2022. Fyllingsgraden i dette området var da litt over 50 prosent, mens den nå er 52,9.
Dette bildet er fra Vatnedalsvatn, det største magasinet i Otravassdraget, i august 2022. Fyllingsgraden i dette området var da litt over 50 prosent, mens den nå er 52,9. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
23. mai 2024 - 07:39

I vannmagasinene i prisområde 4, som omfatter hele Nord-Norge, altså Nordland, Troms og Finnmark, var fyllingsgraden i uke 20 på kun 25,7 prosent. Det er langt under medianen for de siste 20 årene på 38,3. Men også i Nord-Norge økte fyllingsgraden den siste uken. Bunnmålet hittil i år var uke 19 med 20,6 prosent.

NVE forteller i sin rapport om kraftsituasjonen at det er snøsmelting på grunn av varmt vær over hele landet som førte til økt tilsig til vannmagasinene. Magasinfyllingen økte med 8 prosentenheter.

Tilsiget førte også til høy produksjon av uregulerbar vannkraft. Sammen med lavere forbruk bidro det til at kraftprisene gikk ned i alle prisområdene og endte på omtrent det halve av uken før.

Stort kraftoverskudd og lave priser i Nord-Sverige (SE1 og SE2) ga høy import til Midt- og Nord-Norge. Ikke siden uke 5 har det vært høyere nettoimport av kraft til områdene nord i Norge, skriver NVE.

Selv om det var en kraftig økning i vindkraftproduksjonen i Danmark, gikk den samlede produksjonen i Norden ned. Til tross for dette økte nettoeksporten ut av Norden fordi nedgangen i forbruket var større enn nedgangen i produksjonen. Periodevise flaskehalser til kontinentet bidro til at prisene i Norden var lavere enn på kontinentet.

Som et klimatiltak tester togselskapet Great Western for tiden batteridrevne tog som skal erstatte dieseltog innen 2040, noe som vil gi betydelig større klimagevinst dersom strømmen til batteriene er utslippsfri.
Les også

Mindre bruk av gass ga lavere britiske utslipp

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.