NETTARKIV

Varmere klima reduserer strømprisen

Ole K. Helgesen
11. des. 2007 - 15:33

Econ har gått gjennom ulike estimater av klimaendringer, og har funnet at kraftbalansen i Norden vil styrkes med 20 TWh i året som følge av høyere temperatur og økt tilsig i vannmagasinene.

–Vi har brukt Econ Pöyry's kraftmarkedsmodell BID til å estimere effekten av klimaendringer på de nordiske kraftprisene. Tallene viser at årsforbruket i Norden reduseres med mellom 11 og 12 TWh på grunn av høyere temperaturer. Forbruksreduksjonen er størst om vinteren. Samtidig øker tilsiget i Sverige og Norge med mellom 8 og 9 TWh. Vi får også den største økningen i tilsig om vinteren. Dette betyr at kraftbalansen styrkes med rundt 20 TWh i et normalår, sier Berit Tennbakk, direktør i Econ Pöyry.Lavere strømpriser

Analyseselskapet har også regnet på hva en slik endring betyr for kraftprisene.

– Vi får nesten 10 prosent lavere priser enn med den eksisterende normalen.

Dette betyr først og fremst at det er mindre behov for investeringer i ny produksjonskapasitet fremover enn man tidligere har antatt. Prisstrukturen endres også. Siden de største endringene i både forbruk og etterspørsel skjer om vinteren, betyr det en flatere prisstruktur over året. På sett og vis kan man si at endringene reduserer verdien av magasinene, forteller Tennbakk. Hun understreker at de har tatt utgangspunkt i hva en slik endring betyr dersom endringene realiseres allerede i 2015, og at de antagelig tar litt hardt i siden tallene egentlig refererer til gjennomsnitt i perioden 2011 til 2040.

– Vi trenger ikke mer kraft

– Dette understreker bare det jeg har sagt tidligere. Norge trenger ikke mer kraft. Vi har mer enn nok vannkraft til å dekke eget forbruk. Hysteriet om kraftmangel skyldtes kraftbransjens ønske om å eksportere dyrt til Europa, sier Odd Handegård, tidligere direktør ved Norges Fiskerihøgskole og Universitetet i Tromsø.

Han har gjennom en rekke avisinnlegg gått til angrep på kraftbransjen og miljøorganisasjoner som kjemper for en storstilt utbygging av fornybar energi i Norge. –Ikke fordi det nødvendigvis er galt med annen fornybar energi, men fordi utbyggingen forutsetter flerdobling av prisen på vannkraft, understreker han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.