KRAFT

Varmere klima reduserer strømprisen

Ole K. Helgesen
13. des. 2007 - 14:15

Econ har gått gjennom ulike estimater av klimaendringer, og har funnet at kraftbalansen i Norden vil styrkes med 20 TWh i året som følge av høyere temperatur og økt tilsig i vannmagasinene.

–Vi har brukt Econ Pöyry's kraftmarkedsmodell BID til å estimere effekten av klimaendringer på de nordiske kraftprisene. Tallene viser at årsforbruket i Norden reduseres med mellom 11 og 12 TWh på grunn av høyere temperaturer, sier Berit Tennbakk, direktør i Econ Pöyry.

Forbruksreduksjonen er størst om vinteren.

- Samtidig øker tilsiget i Sverige og Norge med mellom 8 og 9 TWh. Vi får også den største økningen i tilsig om vinteren. Dette betyr at kraftbalansen styrkes med rundt 20 TWh i et normalår, sier Tennbakk.Lavere strømpriser

Analyseselskapet har også regnet på hva en slik endring betyr for kraftprisene.

– Vi får nesten 10 prosent lavere priser enn med den eksisterende normalen.

Dette betyr først og fremst at det er mindre behov for investeringer i ny produksjonskapasitet fremover enn man tidligere har antatt.

Prisstrukturen endres også. Siden de største endringene i både forbruk og etterspørsel skjer om vinteren, betyr det en flatere prisstruktur over året.

- På sett og vis kan man si at endringene reduserer verdien av magasinene, forteller Tennbakk.

Hun understreker at de har tatt utgangspunkt i hva en slik endring betyr dersom endringene realiseres allerede i 2015, og at de antagelig tar litt hardt i siden tallene egentlig refererer til gjennomsnitt i perioden 2011 til 2040.

– Vi trenger ikke mer kraft

– Dette understreker bare det jeg har sagt tidligere. Norge trenger ikke mer kraft. Vi har mer enn nok vannkraft til å dekke eget forbruk. Hysteriet om kraftmangel skyldtes kraftbransjens ønske om å eksportere dyrt til Europa, sier Odd Handegård, tidligere direktør ved Norges Fiskerihøgskole og Universitetet i Tromsø.

Han har gjennom en rekke avisinnlegg gått til angrep på kraftbransjen og miljøorganisasjoner som kjemper for en storstilt utbygging av fornybar energi i Norge.

– Ikke fordi det nødvendigvis er galt med annen fornybar energi, men fordi utbyggingen forutsetter flerdobling av prisen på vannkraft, understreker han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.