ENERGI

Varmer hus med norsk sol

Ole K. Helgesen
12. okt. 2005 - 08:04

Selskapet Solarnor mener deres konsept kan bli toneangivende innen en av framtidens viktigste energiløsninger.

Solarnor har patentert en ny type solfangere og et elektronisk temperaturregulerings- og energimålingssystem.

-Solvarme-teknologien er på ingen måte ny, men vår løsning er billigere å produsere, lettere å installere og gir høyere utnyttelsesgrad. Tradisjonelle solfangere av aluminium og kobber er tunge, dyre og vanskelig å integrere i bygg. Derfor er det helt nødvendig å benytte nye materialer, sier Olav Weider, administrerende direktør i Solarnor.

Bedre materialer

-Våre solfangere består av polymermateriale som vi har utviklet sammen med General Electrics Plastics. Disse er langt rimeligere å produsere og energien som brukes i produksjonen blir spart inn i løpet av noen få måneder, sier Weider.

De modulbaserte solfangerne består av doble plater i høytemperaturbestandig plast, eller polymermateriale. Strålingsenergien fra solen omformes til varme i absorbatorplaten, og varmen opptas av vann som renner gjennom en kanalstruktur.

-Prinsippet er enkelt, men det har krevd mye forskning og utvikling for å bringe produktene så langt vi er kommet i dag. Vår systemløsning med bygningsintegrerte solfangere og avansert styring krever kompetanse innen materialteknologi, energiteori, bygningsfysikk, kybernetikk og fluidmekanikk, sier Weider. Han legger til at de har jobbet mye med designet for å gi boligene et futuristisk uttrykk med mørke og reflekterende flater.

Pulserende sirkulasjon

Solarnor har også patenter på temperaturstyringsteknikk av vannbåren varme som beregner behov og proaktivt regulerer leveringen av varme. Dette skal gi langt mer stabil innetemperatur og lavere energiforbruk enn termostatbaserte systemer. Systemet har kontroll på når sirkulasjonspumpen bør starte ved å ta hensyn til utetemperatur og solinnstråling.

100 millioner kvadratmeter

Det er installert rundt 12 millioner kvadratmeter solfangere bare i Europa, noe som utgjør omtrent 9 prosent av verdensmarkedet. EUs mål er å få opp 100 millioner kvadratmeter innen 2010 . Weider avslører at Solarnor har store ambisjoner for produktene sine. Og han har tro på gjennombrudd i Norge.

-Lave strømpriser og liten kjennskap til løsningen er årsaken til at solvarme ikke har blitt større i Norge. Men nå er strømprisene høye også her. Og i tillegg kommer snart nye byggeforskrifter om bygningers energiforbruk som skal premiere solvarme spesielt. Derfor er jeg sikker på at folk får opp øynene, sier Weider.

-Energipris under 50 øre/kWh

-Solvarme egner seg godt til store norske boliger med høyt oppvarmingsbehov. Selv om vi har noen mørke vintermåneder, kan man redusere behovet for tilført energi til varme med inntil 50 prosent. Et solvarmeanlegg til eneboliger koster 50-60 000 kroner å installere, men når man investerer dette inngår man en fastpriskontrakt med solen om gratis varme. Man får en implisitt energipris på under 50 øre/kWh hvis man avskriver investeringen over 15 år. Dagens strømpris ligger mellom 75 øre og én krone, sier Weider.

Også for industrien

Solarnor har foreløpig satset mest på boligmarkedet med behov for varmtvann fra 30 til 50 grader celsius, men selskapet har også levert anlegg til skoler, idrettsanlegg og institusjoner . Weider understreker at løsningen er svært aktuell for anvendelser alle steder det forbrukes mye varme, ikke minst industrien.

- Alle bør være interessert i gratis energi uten utslipp. Selv de som trenger kokende vann i produksjonen kan benytte solvarme. Da brukes solvarme til å få vannet opp til 40 - 50 grader celsius, og en annen energikilde til å varme det ytterligere, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.