KRAFT

Varmepumpen ingen effekt-tyv

INGEN TYV: Flere har fryktet at den økte bruken av varmepumper skulle bli et problem for elforsyningen i vinterkulden. Det stemmer ikke viser en ny rapport.
INGEN TYV: Flere har fryktet at den økte bruken av varmepumper skulle bli et problem for elforsyningen i vinterkulden. Det stemmer ikke viser en ny rapport. Bilde: Arkiv
Mona Sprenger
26. apr. 2011 - 14:47

En fersk studie fra Elforsk viser at varmepumpen ikke stjeler effekt. På kalde vinterdager velger husholdninger med varmepumper å bruke andre alternative oppvarmingskilder, som ikke belaster elnettet. Det skriver Svensk Energi.

Flere har fryktet at den økte bruken av varmepumper skulle bli et problem for elforsyningen i vinterkulden. Denne antagelsen stemmer ifølge dette studiet ikke med virkeligheten.

Til tross for at stadig flere huseiere varmer opp sine villaer med varmepumper fører det ikke til ukontrollert effektøkning når kulden slår inn.

Les også: Varmepumper øker maksforbruket

Stjeler ikke

Det sier Christian Dahlström i Sweco, som har ledet arbeidet med studiet:

– Det er fremfor alt luftvarmepumper, altså varmepumper som henter sin energi fra luften utenfor huset, som teoretisk skal kunne skape problemer for elforsyningen siden deres virkningsgrad faller mye når det blir riktig kaldt. De slutter helt å fungere ved temperaturer under cirka 20 minusgrader, sier Christian Dahlström til Svensk Energi.

Når dette skjer har man antatt at huseierne bytter ut varmepumpen med el-oppvarming, noe kan føre til at nettet blir overbelastet. Slik er det derimot ikke:

– Vi finner ingen støtte for dette i vårt studie.

Andre varmekilder

Forandringer i temperaturen utendørs har mindre betydning for bergvarmepumper. De kan dimensjonsjoneres slik at de kan dekke hele husets varmebehov uten andre energikilder.

Det er derimot vanlig med panelovner i tillegg til bergvarmepumper, men det får ingen konsekvenser for elforsyningen på kalde dager, i følge studiet.

– Det som skjer at husholdningen lar temperaturen synke under det normale nivået og at man komplementerer med for eksempel en kamin eller en annen varmekilde som ikke går på el, sier Christian Dahlström.

Pris styrer

Studiet konkluderer med at den øke bruken av varmepumpesystemer generelt ikke fører til problemer for netteiere. Derimot kan overbelastningsproblemer oppstå i områder hvor nettet allerede er anstrengt om mange samtidig går over fra olje- eller vedfyring til varmepumper.

Det at så mange husholdninger bytter til varmepumper viser at kundene i stor grad påvirkes av pris og at kostnadene også ligger bak byttene til mer effektive oppvarmingssystemer, ifølge studiet..

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.