KRAFT

– Varmepumpe slipper ut like mye CO2 som oljefyr

Ingen fordel for klimaet å bytte, mener den danske fjernvarmeforeningen.

Varmepumper og oljefyrer har omtrent samme utslipp av CO2, mener foreningen Dansk Fjernvarme.
Varmepumper og oljefyrer har omtrent samme utslipp av CO2, mener foreningen Dansk Fjernvarme. Bilde: Leif Haaland
Stein Jarle Olsen
15. juni 2010 - 12:10

Varmepumper har i Norge blitt utpekt som en av de store faktorene i overgangen til et lavkarbonsamfunn.

Men beregninger som foreningen Dansk Fjernvarme har utført, viser at varmepumper er skyld i nesten like stort CO2-utslipp som oljefyrer, skriver danske Ingeniøren.

Marginalproduksjon

Foreningen har benyttet en ny modell til å bestemme miljøeffektene ved ulike oppvarmingsformer, som tar utgangspunkt i hvor den ekstra strømmen som brukes til varmepumpen er produsert.

Den såkalte marginalproduksjonen kommer i all hovedsak fra kullkraft, og har derfor skyhøyt CO2-utslipp. Det gjør at varmepumpe og oljefyr får omtrent likt CO2-regnskap, med henholdsvis 308 og 313 kilo CO2 per MWh produsert varme.

Ren elvarme gir på sin side utslipp på 862 kilo CO2 per MWh.

– Må skje noe

Også konsulentfirmaet EA Energianalyse har gjennomført liknende beregninger. De kom frem til noenlunde samme resultat, med rundt 10-15 prosent forskjell i CO2-utslippene fra varmepumpe og oljefyr.

Partner Hans Henrik Lindboe i EA påpeker imidlertid overfor Ingeniøren at små endringer i forutsetningene, blant annet når det gjelder virkningsgrad, kan gi store forskjeller i resultatet.

– Det skal skje noe avgjørende med elsystemet før det er en riktig god idé å skifte til varmepumper, sier han.

Mot overskudd

Daglig leder Bård Baardsen i Norsk varmepumpeforening (NOVAP) mener man nærmest kan få disse regnestykkene til å se ut hvordan man vil.

– I Norge og Norden spår man et stort eloverskudd i perioden frem mot 2012. Skal man ha ny elproduksjon inn i markedet, må man også ha noe fornuftig å bruke den til, ellers blir konsekvensene bare at prisene går ned og jobben med energieffektivisering stopper opp, sier han til Teknisk Ukeblad.

Vil ha like vilkår

Foreningen mener det er feil å konkludere slik i Norge, og mener argumentasjonen kan brukes om alle energibærere.

– Med oljefyring kan man si at marginalproduksjonen kommer fra oljesand i Canada, som gir langt større CO2-utslipp. Det samme gjelder bioolje, biodiesel og andre biobrensler. Noen biobrensler forårsaker mer utslipp av CO2 enn andre. Det er helt greit å gjøre denne analysen for el, men da må man også gjøre det på de andre energibærerne. Og da kommer el ganske godt ut, sier Baardsen.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.