ARBEIDSLIV

Varme mot legionella

5. aug. 2002 - 15:48

På grunn av sommerens avisskriverier om den fryktede bakterien har Byggforsk nå sendt ut en pressemelding med råd om hvordan bakterien kan holdes i sjakk. Det er til nå ikke påvist legionellasmitte verken i sanitæranlegg eller fra tappevann i Norge.

Legionella trives i fuktige miljøer mellom 30 og 40 grader. Ved 60 grader dør bakterien. Byggforsk anbefaler derfor å holde temperaturen på varmtvannsberedere på 70 grader. - Fra leverandøren er de normalt stilt inn på 75 grader, men ut fra energisparehensyn har det vært snakk om å senke temperaturen, sier Kari Thunshelle til Teknisk Ukeblad. Thunshelle sier at den utstrakte bruken av kopperør også bidrar til å holde legionellabakterien i sjakk. I sydligere land benyttes ofte andre materialer som gir bedre vekstvilkår for bakterien.

Heller ikke kjøletårn har vist seg som et problem i Norge. Men det skyldes først og fremst at vi på grunn av klimaet har få slike tårn, understreker Thunhelle. Byggforsk anbefaler at tårn som brukes hele året renses to ganger årlig og at tårn som kun er i bruk om sommeren renses en gang årlig. Videre er det viktig at tårnene er utstyrt med en god dråpefanger. Bakterien smitter først og fremst ved innånding av små dråper som inneholder bakterier.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.