ENERGI

Varme fra gruvevann

I de nedlagte sølvgruvene på Kongsberg er det oppmagasinert enorme mengder vann med en temperatur på ni til over tolv grader. Dypeste sjakten ligger tilsvarende to og et halvt Eiffeltårn under adkomsttunnelen turistene kjører inn.

Varmer publikum

Som tidligere guide i gruvene, kom Håkon Renshaug med ideen om å se på muligheten å varme opp festsalen og andre publikumsområder med varmepumper basert på disse store varmemengdene. Han og tre andre elever ved Høgskolen i Buskerud starter nå innspurten av dette prosjektet. I midten av mai skal det være ferdig.

- Det er nok varme i disse gruvene til å varme opp hele byen i teorien, sier skolens informasjonssjef Tania Marcelle Olsen. Men nøkternt sett er det nok mer realistisk å varme opp Norsk Bergverksmuseums anlegg i Saggrenda og Statens yrkesskole for skogbruk.

Festsalen i Kongens gruve er et populært festlokale - ikke minst for sølvbryllupsfester. Temperaturen ligger konstant på seks grader. Det meste av et normalårsforbruk på 60.000 kWh går til oppvarming. Derfor er det et stort potensial for å spare energi- og utgifter.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.