VAR er bra - og har kommet for å bli. Teknologien vil etterhvert erstatte mennesket som fotballdommer

Kontroversielt, men nyttig.

VAR skaper flere brudd i fotballkamper, men teknologien er riktig spor.
VAR skaper flere brudd i fotballkamper, men teknologien er riktig spor. Foto: Reuters
Jan M. MobergJan M. MobergTeknologiredaktør
27. juni 2018 - 19:30

Fotball-VM er ikke som før. I år har VAR kommet på banen. Video Assisted Referee, altså. I korthet går det ut på at et eget team går gjennom et videopptak av aktuelle hendelser for å avgjøre om det virkelig (ikke) ble mål, hendelse i forbindelse med straffespark, røde kort og dersom dommeren har straffet feil person for en forseelse.  

Vi tror VAR vil bli regelen. Dommeren på feltet vil bli nr 2

I årets VM har Sverige fått et straffespark etter at dommeren konsulterte med VAR-teamet. På den annen side har Englands Kane blitt snytt for et straffespark fordi dommeren ikke ville bruke VAR.

Ballen er inne eller ute. Det avgjøres nå av teknologi. Vi slipper at tvilen fortsatt lever 52 år etter at England scoret seiersmålet på Wembley i 1966.

Ja, VAR fører til at spillet stopper opp litt. Mens dommen faller. Før dommeren på banen får høre på øret hva avgjørelsen virkelig blir. Eller han tar turen over til skjermen på sidelinjen for å sjekke selv. Men stoppeffekten har på langt nær vært så betydelig som skeptikerne skulle ha det til. Tvert imot. Og avgjørelsene har i mange tilfeller endt mer rettferdig enn om spillet bare fortsatte.

Vi tror VAR vil bli regelen. Dommeren på feltet vil bli nr 2. Det vil ikke bli et problem for fremtiden at sensorikk og video håndterer de aller fleste situasjoner på banen. Offside, holding og mer. Teknoliogien vil gjøre sitt inntog i sko, fotball, bekledning og bane. I tillegg vil høydefinisjons video fra mange vinkler kunne fortelle sannheten.

VAR og påfølgende teknologi vil gi riktigere avgjørelser - ikke mer feil.

Både lag og spillere må ta inn over seg utviklingen. Den evinnelige holdingen i overdel må de slutte med. Teknologien vil kunne disiplinere fotballens sleipeste triks. Selv filming vil kunne avsløres når spillerne kontinuerlig måles for adrenalin, muskeltrekninger og mer.

På sikt vil teknologien dømme fotballkampene. Muligens vil en fysisk dommer være på banen for å observere – og ta avgjørelser der teknologien svikter.

Dommerskandalene vil opphøre. Bestikkelser vil ikke lenger virke. Teknologien har kommet for å bli. Det vi ser i årets fotball VM er bare starten.

Fremtidens største trussel kan imidlertid bli inntrengere som forsøker å tukle med systemene. Hacking vil (også) bli en av fotballens største trusler. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.