BRUER

Vant Næringslivsringens pris for beste master på Bygg- og miljødagen i Trondheim

Bruingeniørene Ingvild Sørbel og Ane Bræin Skagestad fikk pris for beste masteroppgave om utmattingsskade på eldre jernbanebruer.

Til venstre Ingvild Sørbel og Ane Bræin Skagestad.
Til venstre Ingvild Sørbel og Ane Bræin Skagestad. Foto: Cowi
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
3. nov. 2021 - 08:46

Omtrent en tredjedel av alle bruer på det norske jernbanenettet er stålbruer bygget før 1960, og mer enn 80 prosent av alle brudd i stålkonstruksjoner oppstår på grunn av utmatting. Å beregne historisk utmattingsskade er derfor nødvendig for levetidsberegninger på eldre bruer i stål.

 – Det er svært viktig at vi unngår brukollaps. Utfordringen med utmattingsberegninger på eldre jernbanebruer er at vi ikke nødvendigvis har så mye data om den historiske belastningen. Vi vet riktig nok noe – om hva slags tog som har kjørt på bruene og hvilke tidsrom de kjørte i, og dette danner grunnlaget for lastmodeller som kan benyttes i beregningene, forklarer Ane Bræin Skagestad, forfatter av masteroppgaven og bruingeniør i COWI.

Oppgaven "Evaluation of the Consistent Load Model for Norwegian Railway Bridges Subjected to Fatigue Considering Track Curvature and Non-Standard Influence Lines" hevder at tidligere lastmodeller for utmattingsberegninger ikke er konsistente i hva slags elementer de tilegner mest skade.

Juryen skriver om oppgaven:

 «Sikre, effektive og miljøvennlige transportløsninger er avgjørende for en bærekraftig samfunnsutvikling. En betydelig andel av det norske jernbanenettet har høy alder, med et stort behov for sikker forvaltning, vedlikehold og nybygging. (…) I sitt arbeid med masteroppgaven avdekket prisvinnerne et vesentlig problem ved lastmodellering av tog for utmattingsanalyser av jernbanebruer i stål som tidligere ikke er beskrevet i forskningslitteraturen. De kom opp med en elegant og effektiv løsning på problemet, som også overholder andre essensielle krav.»

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.