ONS

Vanskelig å kåre innovasjonsvinnere

Birgitte Ramm
15. aug. 2008 - 15:06

Under lunsjen på Stavanger Forum onsdag 27.august skal prisvinnerne i de to kategoriene i ONS Innovasjonspris kunngjøres. Det deles ut en pris til store bedrifter og en til små og mellomstore bedrifter med opp til 250 ansatte.

Dette fordi små bedrifter vanligvis har færre ressurser enn de store selskapene.

- ONS Innovasjonspris er en pris til ny teknologi som kan forbedre verden. Prisen skal gi en større oppmerksomhet rundt utstillingen og fremheve mulighetene i energibransjen, forteller jurymedlem Anders J. Steensen.

Søknader

Alle som er representert ved ONS-messen, som utstillere eller foredragsholdere har hatt mulighet til å søke på innovasjonsprisen. Nominasjonsprosessen har skjedd over internett på ONS hjemmesider. Totalt har det vært 91 søknader, og juryen har hatt en vanskelig oppgave med å peke ut en vinner i de to kategoriene.

- Hovedutfordringen for oss i juryen var at det er et voldsomt sprang i søkermassen. Alt av utstyr som brukes offshore er representert, fra store boresystemer til små ventiler. Vi har evaluert elektriske motorer og ulike former for instrumenter. Programvarer er også representert i en større grad enn før, forteller Steensen.

Bred jury

Steensen mener at juryen, under ledelse av oljedirektoratets grand old man, Rolf Wiborg, har hatt et godt grunnlag og riktig kompetanse for å kåre en vinner. Juryen er bredt sammensatt av folk fra teknologimiljøet i og i tilknytning til oljeindustrien.

Det er tre utenlandske representanter: Aris Lubbes, Teknisk direktør i Fugro, Gordon Ballard, Styeleder Schlumberger Oilfield UK og Pascal Morin, Forskningssjef Total Norge.

Fra Norge stiller Rolf Wiborg, senior rådgiver Oljedirektoratet, Tor Albert Erdal, Partner i Såkorn Invest management, Siri Helle Friedman, Leder Petromaksprogrammet, Norges forskningsråd, Ole Melberg, Partner Energy Ventures, Ingebrigt Moum, kvalitetsdirektør i Aker Solutions, samt Anders J. Steensen, fagredaktør i Teknisk Ukeblad.

- Få passende kandidater

Som guide brukes kriteriene som er lagt til grunn for å evaluere søknader til forskningsmidler i Norges Forskningsråd. Innovasjonsgrad, økonomisk betydning, kommersielt potensial og helse, miljø og sikkerhet-aspektet evalueres. I tillegg vurderes forslagene opp mot årets ONS-motto, Energi for en verden.

- Utfordringen i år var at få nominerte kandidater var i samsvar med årets motto for konferansen. Derfor måtte juryen legge større vekt på energieffektivitet, helse, miljø og sikkerhet og forbedring av drift for installasjoner eller oljeindustrien generelt, forteller Steensen.

Andre gang

Det er andre gangen Innovasjonsprisen deles ut til Små og mellomstore bedrifter. Sist gang vant et enmannsforetak, Tomax, med et dreiemomentstyrt verktøy for boring.

Systemet hindrer borekronen i å kile seg fast i hard berggrunn. Både tid og kostnader spares særlig nå, siden riggkostnadene er på historisk høyt nivå.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.