ENERGI

Vanskelig å bygge ned

Ragna Kronstad
1. nov. 2004 - 08:00

Ifølge Lennart Beijer, som ledet kjernekraftforhandlingene for vänstrepartiet, vil det koste flere milliarder svenske kroner å bygge ned reaktoren.

Reaktoren selv er i dag verdt 10 milliarder kroner.

- Å vedta stenging er den dummeste avgjørelsen som er tatt, mener informasjonssjef ved Barsebäck-anlegget, Lars-Gunnar Fritz.

Han er ikke bare opprørt over verdiene som går tapt, men også over at den svenske staten som er majoritetseier gjennom Vattenfall, mister inntekter:

- Daglig tjener staten 1,5 millioner kroner på kraften produsert her. Det sier de nå nei til. Vattenfall har på grunn av de politiske usikkerheten rundt stengingen gitt alle 350 ansatte en garanti om lønn i tre år etter at reaktoren stenges.

- Dette er for å sikre kompetente medarbeidere til vi stenger og de påfølgende årene, sier informasjonssjef ved Barsebäck-anlegget, Lars-Gunnar Fritz. 200 av dagens ansatte trengs for å stenge reaktoren. -Vi må ha full bemanning i kontrollrommet.

Skipes til Oscarshamn

Når reaktoren er avstengt, vil første oppgaven være å ta ut brenselet, 444 elementer som alle veier omlag 500 kilo stykk. Dette arbeidet utføres av en spesialbygd maskin.

Brenselet overføres så til et mellomlager for høyradioaktivt avfall i Oskarshamn på østkysten av Sverige. Arbeidet med å tømme hele reaktoren vil ifølge Barsebäcks informasjonssjef ta to til tre år. - Båten som brukes til å frakte brenselet til Oskarshamn, tar bare tolv brenselselementer av gangen.

Står til 2020

Barsebäcks informasjonssjef tror anlegget vil stå helt til 2020. Dette fordi et nytt lager for lavt og mellomaktivt avfall i Forsmark, ikke vil være klart før den tid.

- Det vil være radioaktive rester i reaktortanken, rør og ledninger selv om vi vasker det. Dette materialet må lagres. Det var jo først meningen at Barsebäck skulle stenges i 2017. Derfor er det ikke satt i gang bygging av et passende lager ennå, forklarer informasjonssjefen.

Villaområde

Anlegget vil trolig jevnes med jorden.

- Det er mulig at det skal bygges småhus eller villaer der anlegget har stått, men det kan like godt hende at Sydkraft som eier eiendommen vil anvende området for annen type el-produksjon, sier Fritz.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.