NYHETER

Vanntette skott for Edvard Grieg mellom kontroll og sikkerhet

Lundin Norge er operatør på feltet som skal i drift om et par år.

Edvard Grieg får segregert SAS, elektriske aktuatorer med FF og ISA100 Wireless.
Edvard Grieg får segregert SAS, elektriske aktuatorer med FF og ISA100 Wireless. Bilde: Lundin
21. aug. 2013 - 20:36
Vis mer

Ifølge Stig Pettersen i selskapet er de veldig nøye på segregasjon mellom kontroll- og sikkerhetssystemene, eller PCS og SIS.

Les også: Valemon blir ubemannet konge

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Absolutt atskilt

- Det går ikke signaler fra kontroll- til sikkerhetssystemet, forteller han på konferansen Offshore Instrumentering.

Med en plattform som er oppkalt etter vår største komponist kan det være fristende å fastslå at selskapet satser på Morgenstemning, og gjør alt for å unngå å havne i Dovregubbens Hall, to svært ulike musikkstykker som ble laget til Henrik Ibsens teaterversjon av Peer Gynt.

Doble solenoider

Pettersen forklarer at alle ventiler med SIL-krav (Safety Integrity Level) har dobbelt sett solenoider. Det er en solenoid til PCS og en til SIS. PCS har ingen sikkerhetsinstrumenterte funksjoner (SIF), og heller ingen SIL-krav.

Han opplyser at det er et eget fysisk sikkerhetsnettverk for signalutveksling i SIS, for eksempel mellom F&G (brann og gass) og ESD (nødavstenging). Det er Honeywell som skal levere både PCS og SIS.

- Vi har valgt Experion prosesskontrollsystem og Safety Manager for ESD, F&G og PSD (prosessnedstenging, journ. anm.), sier Pettersen.

Les også: Sleipner-feltet får bedre kontroll

Driftssenter på Lysaker

Det sentrale kontrollrommet får tre arbeidsplasser, hver med fire operatørskjermer og en femte skjerm for administrative systemer som IMS (Information Management System). Det får også en storskjerm som er basert på flatskjermsteknologi. Pettersen forklarer at alle pc-er er plassert i et eget rom bak storskjermen.

Selskapet legger også vekt på integrerte operasjoner (IO). Det blir et onshore driftssenter på Lysaker. Prosessinstrumenteringen blir konvensjonell, og majoriteten blir levert av Endress+Hauser.

- Målerne har online Hart, og blir tilkoplet PCS via distribuert I/O, sier Pettersen.

Trådløst for framtiden

Stig Pettersen hos Lundin Norge forteller om en voldsom satsing på tilstands- og ytelsesovervåking innenfor integrerte operasjoner.
Stig Pettersen hos Lundin Norge forteller om en voldsom satsing på tilstands- og ytelsesovervåking innenfor integrerte operasjoner.

 

Han forteller at det også blir installert trådløse nettverk, ISA100 Wireless. I starten er det kun noen trådløse vibrasjonstransmittere. Tanken er at nettverkene kommer mer til sin rett i forbindelse med framtidige modifikasjoner.

Prosessventilene får elektriske aktuatorer og feltbuss, Fieldbus Foundation. Majoriteten av sikkerhetsventilene kjøres med luft, og noen med hydraulikk.

Høyt fokus på sikkerhet går hånd i hånd med IO. Det blir ekstra mange systemer i sving for å overvåke helsetilstanden på både utstyr og prosess, både offshore og på Lysaker. Honeywells utstyrsadministrasjon Field Device Manager skal på plass.

Les også: Goliat tar siste stikk på diagnostikk

Robust rapportering

Det samme skal leverandørens Asset Manager, som benyttes til tilstandsbasert vedlikehold og overvåking av tilstand og ytelser. Selskapet skal også levere IMS. Det skal fylles med rapporter for blant annet skift, sikkerhetsanalyse, blokkeringer med mer. På sikt vil PI fra Osisoft fases inn.

I tillegg skal Score levere V-MAP, et system for kontinuerlig analyse av ventiltilstand og lekkasjedeteksjon. Ifølge Pettersen skal det alltid kjøres ved nedstenging for å logge hvordan ventilene oppfører seg.

Gasser på ytelsene

I likhet med mange andre plattformer skal GE Bently Nevada System 1 i ilden, blant annet for vibrasjonsovervåking. ABBs Asset Optimizer skal benyttes for overvåking av elektroutstyr. Apropos elektro, Lundin snurrer i gang flust med frekvensomformere for å redusere energiforbruket. Det er nesten mer elektro enn prosess, sier Pettersen spøkefullt.

Dresser-Rand stiller med sitt overvåkingssystem for gassturbiner, Envision System. Det skal sørge for at turbinene yter sitt beste. Selv om plattformen på sikt får strøm fra land, skal den være selvforsynt i startfasen.

Verifiserer skille mot IT

Under vann skal blant annet Roxar Fieldwatch settes i sving.

- Det overvåker brønner, multifasemålere, korrosjon og sanderosjon, forklarer Pettersen.

Alle verktøyene for overvåking er tilgjengelig for fjernpålogging. Han forteller at det er lagdelte nett med brannmurer, og det er egne undernett for instrumentsystemer, elektro og telekommunikasjon.

- Det er en klar grense mellom kontrollverdenen og verden utenfor, slår Pettersen fast.

Lundin Norge har tildelt DNV en verifikasjonskontrakt for å sikre full segregasjon mellom SAS-nettverkene (Safety and Automation System, dvs. PCS og SIS) og andre nettverk.

Les også: Statoil gasser på for kabelkutt

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.