NATURVITENSKAP

Vannet på Mars

Erik Tandberg
11. des. 2001 - 14:12

Det hevder dr. Vladimir Krasnopolsky ved Catholic University of America, Washington, DC, og dr. Paul Fekdman ved Johns Hopkins University, Baltimore, etter studier av observasjoner fra Nasa-satellitten Fuse (Far Ultraviolet Spectroscopic Explorer).

Observasjonene er de første med registrering av molekylært hydrogen i planetens tynne, øvre atmosfære. Molekylært hydrogen består av to hydrogenatomer, og kan oppstå av vann. Dermed har Krasnopolsky og Feldman vært i stand til å beregne mengden av Mars-vann som er forsvunnet ut i rommet og hvor meget vann det var på planeten like etter den ble dannet.

"Vi har regnet ut at hvis den innledende mengden vann var jevnt fordelt over planeten, ville vanndybden for et globalt hav ha vært minst 1,25 km. I forhold til massen er dette 1,3 ganger mer enn på Jorden". Et gammelt hav på på Mars kunne ha dekket mesteparten av den nordlige halvkulen, som data fra Mars Global Surveyor har vist ligger ganske lavt.

Ultrafiolett stråling fra Solen tilfører det molekylære hydrogenet i Mars´ øvre atmosfære energi, og de to forskerne bestemte mengden (kun omkring 15 deler per million) ved den svake ultrafiolette gjenutstrålingen som ble registrert av de avanserte instrumentene på Fuse. Forskningsarbeidet er publisert i 30. november utgaven av tidsskriftet Science.

Erik Tandberg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.