KLIMA

Vannet i elvene blir varmere

ENDRES: På Atnsjøen ligger isen nesten ti dager kortere enn tidligere, og det er oppdaget flere nye planktonarter i sjøen.
ENDRES: På Atnsjøen ligger isen nesten ti dager kortere enn tidligere, og det er oppdaget flere nye planktonarter i sjøen. Bilde: Cato Edvardsen
20. sep. 2010 - 13:02

Vannet i norske vassdrag blir varmere, ifølge forskere som overvåker utviklingen i Atnavassdraget i Hedmark og Vikedalsvassdraget i Rogaland.

Tidligere flom og issmelting

Ifølge ekspertene er klimaendringene forklaringen, skriver Direktoratet for naturforvaltning.

Forskerne har i en årrekke fulgt utviklingen i de to vassdragene, avdekket forandringer og hva dette betyr for plante- og dyrelivet. Konklusjonene er blant annet at vannet er blitt varmere, vårflommen kommer tidligere og på Atnsjøen ligger isen nesten ti dager kortere enn tidligere.

– Dette er nye bevis på at klimaendringene er her allerede, sier Steinar Sandøy i direktoratet.

Nye planktonarter

Undersøkelser i Atnsjøen har også vist en økning i antall planktonarter. I 1989 fant forskerne 18 arter i sjøen. Knapt tjue år senere påviste de 26 ulike arter. Forskerne har også sett forandringer i veksten for fisken i sjøen. Mens auren vokser bedre enn før, opplever røya det motsatte.

– Atna- og Vikedalsvassdragene er representative for mange andre norske elver. Undersøkelsene tyder derfor på at en rekke norske vassdrag blir varmere. I årene som kommer vil vi trolig oppdage langt større forandringer i vassdragene våre enn de vi har sett til nå, sier Sandøy. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.