ENERGI

Vannbor for u-land

26. apr. 2001 - 17:21

Verdens helseorganisasjon WHO har statistikk som viser at ti mennesker dør hvert minutt i utviklingsland, på grunn av dårlig drikkevann.

En lettmontert, hånddrevet borerigg vil i følge forskerne ved Cranfield University i England, langt på vei kunne avhjelpe situasjonen. – Riggen er utviklet for å bore små, grunne hull i formasjoner som lokalbefolkningen allerede henter vann fra, sier doktor Richard Carter ved Cranfields Institute of Water and Environment. Poenget er å øke produksjonen fra kjente forekomster like mye som å bore etter nye. Rigg og omkringutstyr er felttestet i Uganda med meget godt resultat.

Borekronene er videreutviklet fra de vanlige, idet de nå er utstyrt med en hardmetallspiss for også å kunne trenge gjennom annet enn løs grunn. Riggen er modifisert med en motvekt som forenkler borerørets vertikale bevegelse. Røret er utstyrt med en ventil som sørger for at rørets bevegelse skaper et trykk som fører vann og borerester til overflaten. Når hullet er ferdig boret erstattes borerøret med et brønnrør og en manuell pumpe. (sb)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.