FORUM

Vannbåren varme i offentlige bygg

13. jan. 2004 - 11:59

Lyse energi har begynt å interessere seg for dette og har bedt vårt firma om å fremme løsninger som kan erstatte elektriske batterier med vannbaserte.

I Aftenposten for 9. sept. 2003 siteres De slik: "Vi har forsømt oss ved ikke for lengst å sørge for en kraftig omlegging fra elektrisk strøm som varmekilde til vannbåren varme, bioenergi, gass osv."

I Aftenposten lørdag 15. nov. står det at Norges største installatør (el og vann) ikke har noen som helst tro på luft-til-luft varmepumper. Dette synspunktet støttes fullt ut, selv etter at jeg ser at ett av selgerfirmaene, ABK Kuldeteknikk, er uenig i kritikken mot varmepumper (Aftenposten 17. nov. 2003). Her har departementet handlet helt på tvers av den fremste ekspertise i Norge. Spesiallege Jan V. Bakke i Arbeidstilsynets 3. distrikt har gått imot luft-til-luft varmepumper fordi oppvarming av hus med luft (ca. 40-42 oC) forringer luftkvaliteten vesentlig.

For mange år siden kom det frem i USA at det var installert ca. 500.000 luft-til-luft varmepumper før de oppdaget at de trakk mer strøm enn de avga varme.

Etter min mening må vi nå makte å kombinere helse, enøk og miljø ute/inne. Det er i store yrkesbygg det er mest å spare på omlegging fra direkte elektrisk varme til vannbårne systemer.

Jeg tror jeg har solid dekning i alle miljøer for at varmepumper har en fremtid - med energi fra jord, vann eller luft. Men luft-til-luft vil vi ikke ha, fordi det forringer inneluftkvaliteten, og det gir helseproblemer - særlig hos mennesker som har lavere terskelverdi enn andre, og dem er det mange av. Staten bør gå foran her og installere vannbårne systemer i alle egne og innleide bygg over 1000 m 2.

Gaute Flatheim

Spesialrådgiver i innemiljø

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.