NETTARKIV

Vann som levebrød

Algas FTS AS selger sine mekaniske filtre i første rekke til papirindustrien. - Mer enn 95 prosent av omsetningen går til eksport, og kundene finnes i alle verdensdeler. Engineeringen foregår ved hovedkontoret i Moss. Produksjonen skjer ikke bare i Moss, men også ved et datterselskap i Tyskland, sier markedskoordinator Berit Fottland

Papirfabrikker verden rundt blir stadig mer opptatt av vann - både til forbruk og utslipp. Gjenbruk av vann og fiber er ikke bare miljøbesparende, men i høyeste grad også økonomisk lønnsomt.

Økende problem

- Vi har flere eksempler på at nedbetalingstiden for våre filtre er helt nede i tre måneder! Siden tilgangen på vann er vanskelig mange steder, og dette er et problem som vil øke i fremtiden, blir ikke temaet vannbehandling mindre aktuelt, sier Berit Fottland.

Men fortsatt er de forskjellige lands krav til utslipp og miljøverntiltak avgjørende for mange kunder. Dette er en høyaktuell problemstilling for de fleste typer industri innenfor EU- og EØS-området for øyeblikket. EU har nemlig introdusert nye standarder, de såkalte IPPC-standardene, som omhandler dette temaet. De vil tre i kraft i 2007. Mange har begynt å se nærmere på sine egne løsninger når det gjelder vannbehandling, og de lurer på om de møter kravene. Dette gjelder ikke bare papirindustrien, opplyser Fottland.

Stor i Japan

Algas' Microfilter leveres i standardiserte utgaver i flere størrelser med vann eller luftavblåsning. Hvert filter leveres komplett og klart for å koples til rør og el-anlegg i fabrikken. De finnes i to forskjellige stålkvaliteter: syrefast og rustfritt.

- Firmaet jobber gjennom et nettverk av agenter over hele verden, vi er faktisk representert i alle verdensdeler. Vårt største marked for øyeblikket er Japan, som på tross av nedgangstider i Asia har vokst til å bli en betydelig kunde. Dette i seg selv tar vi som en bekreftelse på at vårt produkt holder den ønskede standard, da japanerne generelt stiller høye krav til leverandørene sine, sier Fottland.

Filtrene kan også benyttes innen kommunal vannrensing og råvannsrensing inn til fabrikken, til fiskeoppdrett, tekstilindustri og stålverk.

Testfilter

Det er mulig å installere et testfilter i fabrikken for å se om det er egnet. Resultatene viser hvilken effekt som kan forventes av et filter i full størrelse. Dessuten indikerer det både kapasitet og rensegrad. Ut fra denne testen kalkulerer Algas størrelse og yteevne for et korrekt filter.

Fordelene med mikrofilteret er at det øker mengden og kvaliteten på renset vann egnet for sikker gjenbruk. Råvannsforbruket og avløpsvannsmengden reduseres, og filteret møter de fremste utslippskravene.

Filtrene er dessuten utformet slik at de fungerer som en uavhengig og kontinuerlig renseprosess.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.