NATURVITENSKAP

Vann-revolusjon

Det er BMW-designer Stephan Augustin som har utviklet en konisk formet vannkondensator som bare trenger solskinn og normal bakkefuktighet for å produsere drikkevann.

- Det må være enkelt skal det virke, og det må være solid og vedlikeholdsfritt det man lager, sier han om sin oppfinnelse Watercone.

Virkemåten er at vannet fra underlaget av solvarmen fordampes inne i kjeglen og kondenserer mot innsiden av dens vegg. Kondensvannet er helt rent og samles opp i en renne og kan tappes ut fra denne.

Kjeglene viser seg ved forsøk i Afrika å kunne produsere inntil 1,5 liter drikkevann om dagen.

Ti billige kjegler "fyrt opp" av den brennende solen kan altså produsere mer vann - femten liter daglig - enn en normalt stor familie i noe utviklingsland har adgang til i dag.

Designeren påpeker at kjeglene godt kan ligge og flyte på vann også mens de lager drikkevann av underlaget, bare det ikke er for store bølger.

- 70 prosent av jordens overflate er vann, sier han videre. - Men bare en ørliten del, faktisk mindre enn en prosent, kan brukes som drikkevann. Jeg håper min kjegle kan øke denne prosenten.

Kjeglen lages av plasten Macrolon som ifølge Bayer Polymers er seig, sterk og rimelig.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.