Vann gir arbeidsplasser

Investeringsbehovene i vann nasjonalt og globalt viser at vannbransjen kan bli «den nye oljen» og skape vekst og arbeidsplasser i Norge.

Vann
Vann Bilde: Joanna Boiadzhieva
Toril Hofshagen, direktør Norsk Vann
22. mars 2016 - 07:00

Tirsdag 22. mars markeres Verdens Vanndag over hele verden. FN har bestemt at temaet i år skal være «vann og arbeidsplasser», for å få oppmerksomhet om hvordan nok vann av god kvalitet kan endre arbeidstakeres liv og levebrød - og til og med forvandle samfunn og økonomier. Intet mindre.

Leste du: Etterlyser mer automatisering i VA-utdanningen

Vann – en kritisk ressurs

I følge FN arbeider nesten halvparten av verdens arbeidere - 1,5 milliarder mennesker - i vannrelaterte sektorer. Og det blir ikke mindre å gjøre på vannområdet fremover. På verdensbasis mangler 780 millioner mennesker tilgang til trygt drikkevann og 2,5 milliarder har ikke tilfredsstillende avløpsforhold. Knapphet på vann er fremhevet som den største risikofaktoren for verdens befolkning de neste 10 år i «Global Risk Report 2016» fra World Economic Forum. Og i FNs nye bærekraftmål for 2030, som ble vedtatt i fjor, er et viktig mål å sikre tilgang til og bærekraftig forvaltning av vann og sanitær for alle.

Toril Hofshagen, direktør Norsk Vann.
Toril Hofshagen, direktør Norsk Vann.

Vannbransjen står på for deg

Rent vann i springen og i naturen er avgjørende for befolkningens helse, for naturmiljø og friluftsopplevelser og for industri og næringsliv. Befolkningen i Norge tilhører mindretallet i verden som har gode vann- og avløpstjenester, som en grunnleggende premiss for vekst og utvikling. I den norske vannbransjen jobber omlag 10 000 dyktige medarbeidere. De sørger for at de viktige vann- og avløpstjenestene fungerer døgnet rundt alle dager i året. Send gjerne en tanke til dem når du nyter det gode vannet fra springen på Verdens Vanndag!

Vann.
Vann.

 

Vann - «den nye oljen»?

I en tid med nedgang i oljeindustrien, er det godt å vite at det finnes vekstmuligheter i vannbransjen. Vann kan bli «den nye oljen», hvis vi som nasjon velger å satse på vann. Ifølge Verdensbanken gir hver krone investert i vann og sanitær fem kroner i økt produktivitet. På globalt nivå er det årlige investeringsbehovet på vannområdet omlag 800 milliarder dollar. Her er det muligheter for norsk vannteknologi og -kompetanse!

500 milliarder

Også i Norge har vi behov for å trappe opp investeringene, for å sikre rent vann i springen og i naturen i årene fremover. I de neste 15 årene må den norske vannbransjen investere nærmere 500 milliarder kroner for å ta igjen et vedlikeholdsetterslep i den omfattende vann- og avløpsinfrastrukturen samtidig som vi skal investere for å takle økt befolkningsvekst og et endret klima. Denne satsingen må starte nå. Hvis ikke overlater vi utfordringene og regningene til barn og barnebarn.

Vann gir jobber

De store utfordringene og investeringsbehovene nasjonalt og globalt viser hvilke vekstmuligheter det vil være fremover for norsk vannindustri og hvor fremtidsrettet det vil være å satse på en karriere innen vann. Hvis man jobber i vannbransjen, jobber man med verdens viktigste ressurs og bidrar samtidig til en bærekraftig samfunnsutvikling. På jobbmedvann.no finnes mer informasjon om jobbmulighetene – ta gjerne en titt der. Og ha en riktig god Vanndag!

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.