BYGG

Vallhall tåler ikke kuling

HULL: Vallhall Arena mangler nå en stor del av den ene kortveggen. Vinden den aktuelle dagen var ikke engang kraftig nok til å kvalifisere til storm.
HULL: Vallhall Arena mangler nå en stor del av den ene kortveggen. Vinden den aktuelle dagen var ikke engang kraftig nok til å kvalifisere til storm.Bilde: Stein Jarle Olsen

Store deler av den ene veggen på fotball- og konsertarenaen Vallhall Arena i Oslo falt ned lørdag kveld.

Hull

Vinden førte til et hull på mellom 50 og 100 kvadratmeter, og fasadeplatene falt ned på bakken. Man kan nå se rett inn i hallen.

– Vi har hatt en situasjon som er skapt av ekstremvær, det har vært storm i vindkastene og det har ført til at noen fasadeplater har løsnet, sa daglig leder for Vallhall, Rune Bratfoss, til NRK.

Ikke ekstremt

Leder i fagutvalget for bygge- og anleggsteknikk i Rådgivende ingeniørers forening (RIF), Øystein Løset, mener ikke at storm kvalifiserer til ekstremvær.

– Alle bygg som skal dimensjoneres i Oslo-området, skal tåle opptil orkan styrke i vindkastene. I tillegg har man en sikkerhetsmargin på femti prosent, slik at du skal være langt over 40 meter per sekund før noe kan ramle ned, sier han til TU.no.

Løset mener det er for enkelt for dårlige konstruerte bygg å skylde på ekstremvær.

– Jeg vil tro at dimensjonerende vindhastighet for Vallhall er rundt 27-28 m\s, og er også hva som kreves for å følge Norsk Standard. Overholder du ikke det, bryter du med Plan- og bygningsloven, sier han.

Les også:

Kun kuling

En telefon til Meteorologisk institutt avslører også at middelvinden på Blindern, som er målestasjonen nærmest Vallhall, lørdag kveld ikke var høyere enn maksimalt 10,9 meter per sekund, altså så vidt liten kuling.

De sterkeste vindkastene var på 19,0 m\s, som kvalifiserer til sterk kuling.

Belastet

Og det er ikke første gang Vallhall er i hardt vær.

I mars 2006 falt en rekke innvendige himlingsplater ned, og i fjor måtte man forsterke fagverksbuene i taket på hallen.

Disse var så underdimensjonerte at hallen, som tar 14 000 mennesker, kunne rast sammen.

– Alt dette kan jo tyde på at Vallhall er noe dårlig konstruert. Det kan jo se ut som om festemidlene rett og slett ikke har vært sterke nok, sier Løset.

Les også:

– Godkjent

Daglig leder Rune Bratfoss er ikke enig.

– Hallen er godkjent av Plan- og bygningsetaten, så da må vi vel tro at dette er en brukbar bygning. At veggplater faller ned, tyder vel på at været var i overkant hardt, sier han til TU.no.

Konsulenter

Bratfoss forteller at hullet i første omgang skal tettes provisorisk, og at konsulenter holder på å ta stilling til om det skal brukes samme type veggkledning, eller om festeanordningene skal forsterkes.

Hullet vil imidlertid ikke få noen innvirkning på aktiviteten i hallen.

Teknisk Ukeblad har tidligere også skrevet om at Vallhall er feil plassert i forhold til vindretningen, og at det øker sjansen for at takkonstruksjoner kan kollapse på grunn av snø.

Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.