INDUSTRI

Valgte norske sjøkabler

NYE LEVERANSER: Draka skal levere kabler til to av verdens største havvindparker, Baltic 2 og Gwynt y Môr. Dette er markedsdirektør Martin Dale (til venstre) og administrerende direktør Hans Henrik Bruusgaard ved selskapets ett år gamle kabelfabrikk i Drammen.
NYE LEVERANSER: Draka skal levere kabler til to av verdens største havvindparker, Baltic 2 og Gwynt y Môr. Dette er markedsdirektør Martin Dale (til venstre) og administrerende direktør Hans Henrik Bruusgaard ved selskapets ett år gamle kabelfabrikk i Drammen. Bilde: Draka

Draka Norsk Kabel AS:

  • Om lag 230 medarbeidere
  • Omsetning på rundt 900 millioner kroner i året
  • Har bygget en avansert spesialkabelfabrikk for produksjon av offshorekabler og subsea-kabler i Drammen
  • Leverer kraft-, installasjon-, industri- og offshorekabler til det internasjonale markedet
  • Draka Holding er et verdensomspennende kabelkonsern med 9900 medarbeidere og består av 60 selskaper i 30 land

Kilde: Draka

Draka Norsk Kabel i Drammen satser tungt på kabler til havvindprosjekter – og dem trengs det mange av for tiden.

Mot slutten av fjoråret fikk Draka kontrakter på over 400 millioner kroner som gjelder installasjon ved to av verdens største havvindprosjekter.

Drammensselskapet skal levere kabler til Baltic 2 i Østersjøen og Gwynt y Môr utenfor Wales.

Môrer seg i Wales

Draka vant konkurransen om å få levere kabler til parken Gwynt y Môr, som vil få en effekt på 576 MW og blir en av de største havvindparkene i verden når den er ferdig. Den største per i dag er Vattenfalls britiske havvindpark Thanet på 300 MW.

Draka leverer 140 kilometer kabel til prosjektet i Wales. Disse skal produseres fra i år av og være ferdig levert i 2013.

Gwynt y Môr koster til sammen over to milliarder euro eies og bygges ut av RWE Innogy, Stadtwerke München (SWM - Munich Municipal Utility) og Siemens.

Kompetanse fra oljen

Baltic 2 er et prosjekt på 288 megawatt (MW), og het tidligere Kriegers Flak.

Draka skal levere 95 kilometer sjøkabler fra andre kvartal 2012. Prosjektet bygges ut av Siemens og eies av EnBW Energie Baden-Württemberg AG, som planlegger fire havvindprosjekter på totalt 1200 MW i Østersjøen og Nordsjøen.

Veksten innen europeisk havvind var på 883 MW i fjor, en økning på over 50 prosent fra året før. Dette ser bare ut til å fortsette de neste årene, og da kan det bli enda mer å gjøre på Drakas ett år gamle anlegg til rundt 150 millioner kroner i Drammen.

– Vi har lenge vært en viktig leverandør til oljeindustrien, og bruker nå den samme kompetansen som bidragsyter til utbyggingen av fornybare energiformer, sier administrerende direktør Hans-Henrik Bruusgaard i Draka Norsk Kabel i en pressemelding.

Les også:

Første elnett til havs

Subsea 7 kutter vindkostnad

Verdens største havvindpark

Investerer milliarder i offshore vind

Fred.Olsen dropper havvind

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.