IT

– Valgfriheten vinner alltid

Mozillas nye toppsjef Gary Kovacs gleder seg over HTML5-video uten behov for plugin, men er bekymret for internettets utvikling.
Mozillas nye toppsjef Gary Kovacs gleder seg over HTML5-video uten behov for plugin, men er bekymret for internettets utvikling. Bilde: Dag Yngve Dahle
Stein Jarle Olsen
15. mars 2011 - 10:36

HANNOVER: – Vi var på vei mot én verden, én web, men nå er vi på vei vekk igjen, sa Mozilla Foundations nye toppsjef Gary Kovacs under sitt foredrag på CeBIT-messen i Hannover.

Han viste til at fremveksten av nye plattformer med tilgang til Internett, for eksempel biler, kjøleskap og mobiltelefoner, har gjort at Internett endres fundamentalt.Kildene endres

Der vi tidligere søkte etter informasjon, bruker vi nå nettet til å kommunisere. Og kildene til innholdet har endret seg veldig – der det tidligere var bedrifter som sto for brorparten, er det i dag brukerne selv som lager innholdet.

– Internett er ikke en destinasjon, men hvordan vi kommuniserer. I dag presses vi til å velge blant formater og plattformer, og det er noe vi bør være bekymret for. Webben bør ikke svare for noen andre enn deg. Punktum, sa Kovacs.

Viktig HTML

Han mener HTML5 er det store svaret.

– HTML5 er i bunn og grunn bare en utvidelse av noe vi allerede kjenner, men utviklingen introduserer en del ting som brukerne bryr seg mye om. Endelig kan man for eksempel levere video fri fra plug-in-ens fengsel. Dessuten kan 3D-materiale leveres direkte i nettleseren – vi kan få spill, nettsider og video like bra i nettleseren som på hvilken som helst applikasjon på en spillkonsoll eller hvor som helst ellers. Materialet kan produseres én gang, og så kjøres i hvilken som helst nettleser som har støtte for HTML5, sa Kovacs, med et tydelig stikk til leverandører som ønsker å holde på sine proprietære løsninger.

– Faktisk er vi stort sett på linje med dem du vanligvis ville sett på som konkurrenter, og selv om vi nok er noe mer enige med Google enn med Microsoft, er vi utvilsomt godt på vei til HTML5-støtte både for Microsoft, Google, Opera og Firefox. Uansett vinner alltid valgfriheten, sa Kovacs.

Les også:

Ikke til iPhone

På spørsmål fra salen om Mozilla vil komme til iPhone, svarte han:

– Vi kommer til å støtte alle åpne mobilplattformer, og dessverre inkluderer ikke det Apple enda. Så nei, vi har ingen planer om det.

Intel: – Vi er ute etter dere

Opera: Spår nettboom på mobil

BILDESERIE: Snadder fra CeBIT

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.