NETTARKIV

Vaklevorne alkoholmålere

22. juni 2000 - 15:11

De alderstegne alkometrene er kalibrert for 0,5 promille. For å måle 0,2 promille korrekt, må instrumentene omkalibreres ved å bytte ut et sett elektriske motstander. Med det gamle utstyret er det fare for feil på instrumentene og feilmålinger på grunn av feilbetjening. Trolig er det mer fornuftig å bytte til nyere utstyr.

Nøyaktigheten

Ifølge Hans Henriksson ved utrykningspolitiet i Karlstad har ikke det svenske politiet hatt vansker med å måle de lave alkoholnivåene. – Endringen til 0,2 promille i Sverige førte heller ikke til at vi tok så mange flere fyllekjørere. Økningen var mindre enn vi trodde på forhånd, sier Henriksson.

Allerede i 1990 flyttet Sverige grensen til 0,2 promille og svenskene bruker moderne måleutstyr der faren for betjeningsfeil er eliminert. Instrumentet sjekker selv om personen har blåst lenge og hardt nok, foretar målingen automatisk og skriver resultatet ut på papir sammen med informasjon om siste kalibrering og andre viktige data.

– Instrumentene som brukes i Norge har en nøyaktighet på pluss/minus 0,03 promille over hele måleområdet, ifølge servicetekniker Ole Skålerud ved Nerliens Kemisk-Tekniske AS i Oslo. Nerliens utfører årlig service på UPs måleutstyr.

– Utstyret til det svenske politiet har en nøyaktighet på pluss/minus 0,004 promille ved 0,2 promille, ifølge direktør Leif Palmgren ved den svenske representanten Palmenco.

Feil på utstyret

I Norge må politimannen først nullstille instrumentet. Når du blåser inn i alcometeret, lyser en gul diode umiddelbart for å indikere at trykket er høyt nok. Tre sekunder etter tennes en grønn lampe som indikerer at du har blåst lenge nok. Da skal politimannen trykke på og holde lesetasten inne i 20–40 sekunder, avhengig av hvor gammelt instrumentet er. Ved promille over 0, 2 lyser det gult, ved 0,4 lyser det gult og rødt, og over 0, 5 promille lyser den røde lampen alene.

– Alkometrene er pålitelige, men det oppstår en del elektriske og mekaniske feil på det gamle utstyret. Det er brukt i all slags vær i mange år, og er ikke vanntett, sier Skålerud.

En vanlig feil er at en trykkbryter, som skal aktivere lysdiodende ved rett trykk går i stykker. Dårlig kontakt i kretskort og loddinger er også feil som går igjen. Utrykningspolitiet vurderer for tiden om utstyret skal omkalibreres eller byttes ut og tester nytt utstyr i felt.

Nerliens årlige service omfatter funksjonssjekk, prestasjonstest, sjekk av lekkasje fra brenselcellen og kalibrering. Politiet utfører selv en kalibreringssjekk med testgass hver fjerde uke. Statens Rettstoksikologiske Institutt står for kvalitetskontroll av utstyr i forbindelse med bevisinstrumenter for utåndingsapparater. Det er ikke alcometere som testes på instituttet, men det mer avanserte laboratorieinstrumentet Intoxilyser 5000N.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.