NYETEKNOLOGIER

Vaggende vinger gir gjerrige fly

Airbus er blant de som finansierer den britiske forskningen. Det kan gi store resultater for luftfartsnæringen - og klimaet.
Airbus er blant de som finansierer den britiske forskningen. Det kan gi store resultater for luftfartsnæringen - og klimaet. Bilde: Airbus
Stein Jarle Olsen
25. mai 2009 - 15:35

Forskere ved University of Warwick i England har funnet ut at vinger som får luften under til å bevege seg sidelengs kan kutte drivstoff-forbruket i fly med 20 prosent.

Tilfeldig

Metoden ble oppdaget ved å bevege en vinge fra side til side inne i en vindtunnel.

– Dette kom som en liten overraskelse på oss i aerodynamikk-miljøet. For å være helt ærlig er vi ikke helt sikre på hvorfor denne teknologien reduserer luftmotstanden, men med presset fra klimaendringene har vi ikke råd til å vente med å finne det ut, sier prosjektleder Dr Duncan Lockerby ved University of Warwick i en pressemelding.

Resonans

Den foreløpige metoden baserer seg på små luftdrevne jets på vingene som får luften under vingene til å bevege seg fra side til side.

Jetene benytter seg av Helmholtz’ resonansprinsipp – når luft presses inn i et hulrom, øker trykket, noe som både presser luften ut og suger den tilbake igjen. Det gir en oscillerende effekt.

Forskningen er finansiert av Airbus og Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC)

– Dette kan hjelpe til med å drastisk redusere miljøkostnadene ved flying. Forskning som dette viser hvordan britiske forskere og ingeniører fortsetter å gjøre markante bidrag til våre liv, sier direktør Simon Crook ved EPSRC.

Mer enn fly

Nå arbeider man med å lage prototyper, og planlegger et nytt, treårig forskningsprosjekt for å skjønne fysikken bak det hele.

Håpet er at teknologien skal kunne hjelpe på aerodynamikken (og dermed drivstofforbruket) i både fly, biler, båter og tog.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.